Blinken: Raketiranje Izraela iz Gaze mora odmah da prestanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken: Raketiranje Izraela iz Gaze mora odmah da prestanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da bi raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze trebalo odmah da budu obustavljeni i pozvao je sve strane da preduzmu neophodne korake u cilju smanjenja napetosti.

  • Veoma smo fokusirani na situaciju u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i duboko zabrinuti zbog raketnih napada iz Pojasa Gaze koji moraju odmah biti obustavljeni – izjavio je Blinken u ponedjeljak, uoči sastanka sa ministrom spoljnih poslova Јordana Aimanom Safadijem koji je pozvao SAD da odigraju lidersku ulogu i doprinesu smanjenju nasilja, prenosi Rojters.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog nasilja i “provokativnih akcija“ u i oko Haram al-Šarifa, brda u starom jezgru Јerusalima koje Јevreji zovu Brdo hrama.

Tenzije rastu u Izraelu posljednjih dana, a samo sinoć je, u izraelskim raketnim napadima na Pojas Gaze, poginulo najmanje 20 osoba, među njima i devetoro djece, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok agencije prenose da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika Hamasa koji je prethodno raketirao Јerusalim poslije isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbjednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, prenio je ranije AP.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za ubistvo porodice Đokić priveden

M.

Stoltenberg: Odnosi s Rusijom najgori od Hladnog rata

M.

Putin: Ukidanje prava veta uništilo bi Ujedinjene nacije

M.

Ostavite komentar