Blinken: Nismo omogućili Kijevu udare na daleke mete - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken: Nismo omogućili Kijevu udare na daleke mete

Amerika nije ohrabrivala niti je omogućila Ukrajini da napada ciljeve unutar Rusije, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

“Nismo ohrabrivali niti omogućavala Ukrajini da vrši napade unutar Ukrajine, ali je veoma važno shvatiti da su stanovnici te zemlje svakodnevno izloženi napadima”, izjavio je Blinken.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naglasio je da Vašington neće sprečavati Ukrajinu da radi na razvoju kapaciteta za udare na mete dalekog dometa.

Blinken i Ostin izjavu su dali neposredno nakon što je Moskva optužila Kijev da je izvršio napade bespilotnim letjelicama na aerodrome unutar Rusije, od kojih su dva udaljena više stotina kilometara od Ukrajine.

Britanski BBC podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata upozoravao SAD i njihove saveznike da ne prelaze crvene linije dostavom dalekometnog oružja Ukrajini.

NATO je odbacio mogućnost dostave sličnog oružja Kijevu, usljed zabrinutosti da bi to moglo dovesti do veće eskalacije sa Rusijom.

Eksplozije su juče prijavljene na dva ruska aerodroma u regionima Rjazan i Saratov, gdje su baze strateških bombardera. Rusija je saopštila da je treći napad izvršen juče u regionu Kursk na granici sa Ukrajinom.

Danas objavljeno

Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza

Vanja A

Određen pritvor K.Ž. zbog iskorištavanja djece za pornografiju

Vanja A

Dodik: Dogovorena posjeta Vučića Srpskoj; Biće održana zajednička sjednica dvije vlade

Vanja A

Ostavite komentar