Blinken: Jerevan i Baku da održe primirje i nastave pregovore - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken: Jerevan i Baku da održe primirje i nastave pregovore

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Njujorku sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, a kako je saopštio Stejt department, to je prvi direktan razgovor između dve strane od pograničnih sukoba ovog meseca, u kojima je bilo više desetina poginulih, prenosi Rojters.

U razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom i njegovim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Blinken je u ponedeljak istakao potrebu da se spreče dalji sukobi i strane vrate mirovnom procesu, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Razgovarali su o narednim koracima, a američki državni sekretar je ohrabrio strane da se ponovo sastanu pre kraja meseca“, rekao je Prajs.

U obraćanju pre sastanka sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova, Blinken je rekao da je Vašington „ohrabren činjenicom da su borbe prestale i da nije bilo nikakvih novih vojnih akcija u proteklih nekoliko dana“.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa decenijama starim sporom između bivših sovjetskih republika oko teritorije Nagorno-Karabaha.

U borbama, od 12. do 14. septembra, za koje je svaka strana okrivila drugu, poginulo je više od 170 vojnika i to je najsmrtonosniji sukob od šestonedeljnog rata 2020. godine, u kojem je uz hiljade mrtvih, Azerbejdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha, navodi Rojters.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Danas samo izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH

M.

Poslanici novog saziva PD PS BiH položili zakletvu

M.

Dodik sa Girginom o izgradnji auto-puta Bograd – Sarajevo

M.

Ostavite komentar