Blinken izrazio Lavrovu zabrinutost zbog situacije na granici Rusije i Ukrajine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken izrazio Lavrovu zabrinutost zbog situacije na granici Rusije i Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o moguc´nostima saradnje i zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Državni sekretar istakao je da Sjedinjene Američke Države traže stabilniji i predvidljiviji odnos sa Moskvom“, rekao je Prajs nakon dvočasovnog sastanka Blinkena i Lavrova na marginama Arktičkog saveta u Rejkjaviku.

Razgovarano je, između ostalog, i o predsedavanju Rusije Arktičkim savetom i značaju saradnje u regionu, precizirao je Prajs.

Blinken je, takođe, izrazio „duboku zabrinutost“ zbog ruskih vojnih vežbi oko Ukrajine, zdravlja zatvorenika Alekseja Navaljnog i „represija protiv opozicionih organizacija“, kao i mera protiv „Radija Sloboda/Slobodna Evropa“ (prepoznat kao strani agent u Rusiji), istakao je Prajs. Rusija je ranije odbacivala američke tvrdnje o ovim pitanjima.

On je objasnio da je Blinken „pokrenuo pitanje duboke zabrinutosti (SAD) zbog kontinuiranog raspoređivanja ruske vojske u i oko Ukrajine“.
Na pregovorima je dotaknuta i tema Sirije.

„Državni sekretar je naglasio značaj obezbeđivanja humanitarnog pristupa narodu Sirije. Takođe su razgovarali o regionalnim pitanjima, uključujuc´i traženje trajnog političkog rešenja sukoba između Jermenije i Azerbejdžana“, dodaje se u izjavi.

Dvojica diplomata razgovarala su i o oblastima u kojima su „oba naša naroda mogu imati koristi od kontinuirane i proširene saradnje, uključujuc´i Avganistan, stratešku stabilnost, sprečavanje nuklearnih programa Irana i Severne Koreje“, navodi se u saopštenju.

„Državni sekretar i ministar spoljnih poslova obavezali su se da c´e nastaviti razgovore ubuduc´e“, zaključio je Prajs.

Sastanak je održan na marginama Arktičkog saveta, a nakon što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno pozvao ruskog lidera Vladimira Putina da se sastanu na teritoriji neke evropske države.

Do susreta dvojice visokih zvaničnika došlo je u atmosferi izuzetno napetih odnosa između Rusije i Amerike.

Danas objavljeno

Vlada Srbije ograničila cijene ulja, šećera i brašna

M.

Pretučen osnovac u Banjaluci

M.

Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

M.

Ostavite komentar