Blindirani Audi A8 L Security - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Blindirani Audi A8 L Security

Audi A8 L Security je limuzina namenjena državnicima, političarima, ali i određenim poslovnim ljudima i VIP ličnostima kojima je potreban ovaj vid zaštite.

Kako piše B92, reč je o blindiranoj varijanti Audijeve produžene luksuzne limuzine A8, a putnici koji se voze u ovom automobilu mogu da računaju na zaštitu od vatrenog oružja klase VR9, dok stakla zadovoljavaju bezbednosne standarde klase 10.

Vozilo mase 3.875 kg nije tako teško samo zbog specijalne zaštite na karoseriji, već i zbog dodatne opreme. Među sadržajima kojima je ovaj Audi opremljen je i automatski sistem za gašenje požara. Ovaj sistem je projektovan tako da ugasi vatru u slučaju da se pojavi ispod poda vozila, u odeljku ispod blatobrana – oko točkova, ispod haube ili u području gde je smešten rezervoar sa gorivom. Tu je i nezavisni komunikacioni sistem, zajedno sa posebnim napajanjem, koji je smešten u blindiranom odeljku prtljažnika.

Audi navodi da se modifikacija modela A8 L u Security vozilo odvija u posebnim radionicama ovog proizvođača, a da bi se vozilo potpuno preuredilo u blindiranu limuzinu potrebno je 400 radnih sati. Kao rezultat, dobijen je luksuzni automobil otporan na metke iz snajpera, eksploziju ručne bombe i automatsku puščanu vatru.

Zahvaljujući specijalnim “run-flat” pneumaticima, ovaj Audi je u stanju da i sa “probušenim” gumama pređe 80 km, krećući se brzinom do 80 km/h.

Ukoliko je usled napada na štićenu ličnost došlo do blokiranja vrata, vozilo je opremljeno malim eksplozivnim punjenjima u šarkama koje se aktiviraju iznutra kako bi se putnicima omogućio izlazak iz automobila. Osim toga, u slučaju napada hemijskim agensima, automatski se aktivira sistem za sprečevanje prodora spoljašnjeg vazduha u kabinu.

Iako ovaj model zvanično nosi oznaku A8, ispod haube se nalazi motor iz snažnijag Audija S8. To znači da vozilo dobija pogon od moćnog 4.0 litarskog twin-turbo V8 motora koji proizvodi čak 571 ks (420 kW) i razvija 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Blindirani Audi A8 L od 0 do stotke ubrzava za 6,3 sekunde, što je za 2,5 s lošije vreme od regularnog S8, dok je maksimalna brzina automobila elektronski limitirana na 210 km/h.

Izvor: B92.net

Foto: Audi

Danas objavljeno

Rekordne cene za jedno punjenje električnih automobila u Teksasu

D V

Red Bull predstavio RB16B

D V

VIDEO: Rolls-Royce Phantom Tempus Collection

D V

Ostavite komentar