Bler prekinuo decenijsko ćutanje: Imbecilna odluka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bler prekinuo decenijsko ćutanje: Imbecilna odluka

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler je rekao da je “napuštanje Avganistana i njegovog naroda tragično, opasno i nepotrebno”.

Toni Bler je dramatično prekinuo ćutanje zbog krize u Avganistanu i optužio predsjednika SAD Džoa Bajdena za “imbecilnu” odluku o povlačenju američkih trupa.

U brutalnom napadu na odluku za naglo povlačenje američkih trupa Bajdena, on tvrdi da je očigledno da odluku o povlačenju nije vodila velika strategija, već politika.

“Nismo morali to da radimo”, piše Bler.

“Odlučili smo da to učinimo. Učinili smo to u skladu s imbecilnim političkim sloganom o okončanju ‘vkečnih ratova’.”

Teška ocjena dešavanja u Avganistanu došla je od Blera koji je kao premijer takođe poslao britanske trupe u Avganistan 2001. godine, a dolazi u opširnom članku za njegov Institut za globalne promjene.

“Napuštanje Avganistana i njegovog naroda je tragično, opasno, nepotrebno, nije u njihovom ni u našem interesu”, piše bivši lider.

“Kao lider naše zemlje, kada smo donijeli odluku da se pridružimo Americi u uklanjanju talibana sa vlasti, i neko ko zna kako velike nade u ono što bismo mogli postići za ljude i svijet, slabe pod težinom gorke stvarnosti, ja bolje od većine znam koliko su teške odluke rukovodstva i koliko je lako biti kritičan, a koliko konstruktivan”, navodi Bler.

U svom napadu na predsjednika Bajdena, Bler piše: “Rusija, Kina i Iran će vidjeti i iskoristiti. Svako ko je preuzeo obaveze od zapadnih lidera razumljivo će ih smatrati nestabilnom valutom.”

(B92.net)

Danas objavljeno

Napao djevojku, ona se odbranila kišobranom

Vanja A

STRAVA U SARAJEVU Maloljetnik izbo vršnjaka nožem

Vanja A

Narednih dana upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg

Vanja A

Ostavite komentar