BlackBerry OS telefoni više neće raditi nakon 4. januara - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

BlackBerry OS telefoni više neće raditi nakon 4. januara

BlackBerry je bio rani lider u industriji pametnih telefona, ali nakon dolaska iPhone-a i nebrojenih Android uređaja, kompanija je brzo zaostala u tržišnom udelu.

BlackBerry je na kraju prebacio svoje telefone na Android, počevši od BlackBerry Priv iz 2015. godine, ali je kompanija još neko vreme zadržala svoj mobilni operativni sistem u funkciji. Međutim, serveri koji održavaju BlackBerry OS u životu se konačno isključuju ove nedelje.

BlackBerry je prvi put najavio još u septembru 2020. da će njegove stare usluge prestati da rade 4. januara 2022, a kako je istakla Phone Arena, datum gašenja je skoro stigao. Prvobitna izjava glasi: „uređaji koji koriste BlackBerry 7.1 OS i raniji softver, BlackBerry 10 softver i BlackBerry PlayBook OS 2.1 i starije softvere preko veze operatera ili Wi-Fi više neće pouzdano funkcionisati“ nakon 4. januara, piše XDA-Developers.

BlackBerryjevi uređaji na Androidu, kao što su KeyOne, Key2 i Key2 LE, nastaviće da funkcionišu kao i sada (iako većina njih ne dobija bezbednosna ažuriranja). Međutim, svi uređaji koji koriste sopstveni operativni sistem kompanije izgubiće pristup BlackBerry Protect-u, BlackBerry Password Keeper-u, BlackBerry ID-u, porukama sa PIN-a na PIN uređaja, hostovanim adresama e-pošte i skoro svemu ostalom što se oslanja na spoljne servere. Takođe nije garantovano da će pristup hitnim pozivima nastaviti da funkcioniše, ali s obzirom na to da većina operatera migrira na VoLTE, ionako će prestati da radi (ako već nije).

Benchmark.

Danas objavljeno

Evropa bi mogla dobiti nove preklopne telefone kompanije Oppo

Vanja A

Signal upozorio korisnike

Vanja A

„Uspavani džin“ Antarktika bi mogao da potopi planetu, čovječanstvu bi bilo bolje da ga ne budi

Vanja A

Ostavite komentar