BL: Na lokaciji stare hirurgije biće kovid bolnica - BIGportal.ba
Banja Luka

BL: Na lokaciji stare hirurgije biće kovid bolnica

U krugu stare hirurgije uskoro će majstori. Stara hirurgija biće rezervna kovid bolnica. Još jedan projekat – za ne daj Bože.

Vlada RS odlučila je da za sanaciju i adaptaciju stare hirurgije izdvoji milion i 300 maraka plus PDV. Plan je da se za Covid bolnicu nabavi dodatnih 350 ležajeva sa svim ostalim pratećim sadržajima koje jedan takav objekat mora da ima.

To uključuje famozne respiratore i ostalu medicinsku opremu. Sve bi trebalo da bude gotovo do jeseni. Premijer obećava transparentnost i poštovanje Zakona o javnim nabavkama.

”Neko će reći objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone vjerovatno bi se to desilo, ali sada se situacija mjenja. Mi nemamo u RS drugi način da obezbjedimo rezervni broj ležajeva za jesen. Ne smijemo sjediti skrštenih ruku i čekati šta će se dešavati” – kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Objekti na staroj lokaciji hirurgije nedavno su adaptirani za oboljele od virusa korona. Radovi su koštali oko 600 hiljada maraka.

”Postavlja se pitanje zašto sada ide tih milion maraka i da li taj posao vrijedi milion maraka? To je dokaz da nam nije trebala pokretna bolnica i to je dokaz da na prostoru stare hirurgije treba napraviti gradsku bolnicu koju bi imali građani Banjaluke, a koja bi u ovakvim situacijama služila i za druge svrhe”, kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Direktor UKC-a ranije je rekao da su prethodni radovi urađeni po minimalnim cijenama.

Na pitanje da li će novac biti uzalud potrošen, budući da su objekti predviđeni za rušenje, odgovara:

”Još nikakve odluke nisu donesene. Vidjećemo, to je državno zemljište. Vidjećemo šta će Vlada zajedno sa nama i sa našim prijedlozima da uradi sa tim zemljištem”, rekao je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

Nakon preseljenja banjalučke Hirurgije na Paprikovac prije dvije godine, zemljište u centru grada ostalo je otvoreno za planiranje novih stambenih objekata i drugih sadržaja. Planirano je i da se na toj lokacji napravi doktorsko naselje, odnosno riješi stambeno pitanje zdravstvenih radnika, kao motiv da ostanu i rade u Banjaluci.

BN TV

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za petak, 26.02.2021. godine

Zeljka

Starta trka za tri direktorske pozicije u gradskim ustanovama: Konkursi će osvanuti i na bilbordima

M.

Na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” bez početk radova, samo odvoz šuta

M.

Ostavite komentar