Björk i Microsoft: Muzika koja se menja sa promenama na nebu - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Björk i Microsoft: Muzika koja se menja sa promenama na nebu

Poznato je da Björk ne zazire od tehnologije, pa je često koristi u svom muzičkom izrazu, te na nastupima. Sada je otišla još korak dalje, i uz pomoć alatki muziku podigla na potpuno neočekivani nivo.

Radi se o tome da je ova umetnica počela da koristi Microsoft AI kao deo projekta Kórsafn, kompozicije koja ne prestaje, i koja može da se čuje u Sister City hotelu u Njujorku. U okviru projekta mogu da se čuju različite horske kompozicije, uključujući i nove koje je za Björk  komponovao Hamrahlid Choir. Kompozicije se menjaju u odnosu na ono što AI detektuje na nebu iznad hotela, a uz pomoć kamere koja se nalazi na krovu, pa reaguje na različite tipove oblaka, ptice, avione, pa čak i na promene vazdušnog pritiska.

Muzika koja se bazira na veštačkoj inteligenciji nije ništa novo, pa je, na primer, umetnica Arca već proizvela numeru koja konstantno evoluira, i koja može da se čuje u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. To što se tehnologiji okrenula i Björk može da dovede do toga da se više pažnje obrati na nove muzičke metode, te da muzičari pronađu nove kanale za inspiraciju, a slušaoci nove načine za slušanje omiljenih numera.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

Objavljen datum ukidanja operativnog sistema Windows 10

Zeljka

Google Workspace je sada dostupan za tri milijarde korisnika

Zeljka

Apple Watch sa senzorom za tjelesnu temperaturu stiže 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar