Bjesnilo, kolera, politički atentat, droga: Misterija smrti Edgara Alana Poa - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bjesnilo, kolera, politički atentat, droga: Misterija smrti Edgara Alana Poa

Edgar Alan Po svetsku slavu je stekao kao pisac mističnih priča prepunih jeze i horora. A onda, baš kao na filmu ili u nekom od njegovih rukopisa, i smrt mu je postala takva. Do danas jedna od najvećih misterija svetske književnosti ostaje odgovor na pitanje – kako je umro Edgar Alan Po?

Kiša je padala u Baltimoru 3. oktobra 1849. godine, ali to nije sprečilo izvesnog kompozitora Džozefa V. Vokera da se uputi u Ganers hol, pab u kome je tog jutra bilo mnogo aktivnosti.

Bio je izborni dan, a ovaj objekat služio je kao biračko mesto.

Kada je Voker stigao, ispred zgrade je zatekao čoveka, u delirijumu i obučenog u otrcanu polovnu odeću, kako leži na zemlji.

Čovek je bio polusvestan i nije mogao da hoda, a pravo iznenađenje je nastalo kada je Voker shvatio da poznaje tog čoveka – bio je to Edgar Alan Po.

Zabrinut za zdravlje pisca, Voker je stao i upitao Poa da li ima poznanike u Baltimoru koji bi mu mogli pomoći.

Po je Vokeru uspeo da izgovori ime Džozefa E. Snodgrasa, urednika časopisa sa određenom medicinskom obukom, koga je ovaj odmah zvao tražeći pomoć, piše magazin “Smitsonijan”.

Skoro nedelju dana pre toga, 27. septembra Po je napustio Ričmond u Virdžiniji i otišao u Filadelfiju da uredi zbirku pesama i to je bio poslednji put da ga je neko čuo i video.

Po nikada nije stigao u Filadelfiju. Nije se pojavio u Njujorku, gde je trebalo da otprati tetku na venčanje.

Po nikada više nije napustio Baltimor, u kome je započeo karijeru početkom 19. veka.

Umro je 7. oktobra ne došavši svesti nakon što ga je Voker našao i tako nikada nije objasnio kako je došlo do toga da se pojavi skoro bez svesti, ležeći u odeći koja nije njegova na prljavoj ulici.

Umesto toga, Po je svoje poslednje dane proveo između jave i sna, sa napadima, u delirijumu, s vizuelnim halucinacijama.

Noć pre smrti, prema rečima lekara, više puta je dozivao “Renoldsa”, ali se sve do danas ne zna na koga je mislio, piše Istorijski zabavnik.

Od čega je umro Edgar Alan Po?

Poova smrt, obavijena misterijom, izgleda kao istrgnuta direktno sa stranica jednog od njegovih dela.

Godinama je živeo stvarajući sliku čoveka nadahnutog avanturom i fasciniranog zagonetkama  pesnika, detektiva, pisca, svetskog putnika koji se borio u Grčkom ratu za nezavisnost i bio zatočen u Rusiji.

Ali, iako je u njegovoj smrtovnici kao uzrok smrti navedeno oticanje mozga, misteriozne okolnosti koje su okruživale poslednje dane slavnog pisca dovele su do toga da se o Poovoj smrti i danas spekuliše.

Tokom godina razvile su se mnoge teorije o tome od čega je zapravo umro Edgar Alan Po.

U jednoj od prvih verzija događaja nagađalo se o mogućnosti da je Po naleteo na neke siledžije koje su ga opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici.

Bilo je poznato da Po loše podnosi alkohol pa se u mnogim teorijama ovo navodi kao mogući uzrok nesreće.

Drugi su kolera, droge, srčana bolest, besnilo, samoubistvo, ubistvo, tuberkuloza…

Naročito je interesantna teorija po kojoj je Edgar Alan Po pao kao žrtva politike.

Naime, tokom 19. veka nije bio redak slučaj da su stranke zapošljavale čitave bande koje su bukvalno kidnapovale ljude i primoravale ih da glasaju za određenog kandidata.

Ukoliko bi žrtva odbila da glasa, banda bi je pretukla, a bilo je čak i nekoliko ubistava.

Poslednja misterija Edgara Alana Poa

Iako je s vremenom teorija o glasanju postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je sedamdesetih godina 19. veka Poov biograf Džon Henri Ingram primio nekoliko pisama koja navodno ovo potvrđuju, istina je da nikada nije razjašnjeno kako je slavni pisac umro i uzrok smrti i danas je nepoznat..

Neke od teorija, kao na primer da je Po umro od trovanja ugljen-dioksidom nastalim sagorevanjem uglja koji se u to vreme koristio za grejanje i osvetljenje, odbačene su nakon testiranja vlasi Poove kose.

Sve do sada nijedna teorija nije mogla da objasni sve okolnosti nestanka i ponovnog pojavljivanja pisca i tako je priča ostala nerazjašnjena sve do danas.

Možda je prikladno reći da nas je čovek koji je izmislio detektivsku priču na kraju i ostavio da rešavamo jednu misteriju iz stvarnog života.

Danas objavljeno

Zelenilo u gradovima – za duži i kvalitetniji život stanovnika

Zeljka

Iznenadna smrt mrmota Freda pokvarila Dan mrmota žiteljima Kvebeka

Zeljka

Sinonim za dobru fotku: Ovi gradovi su najbolji za objave na društvenim mrežam

Zeljka

Ostavite komentar