11. Marta 2020.

Bizarni običaji širom svijeta za koje nismo znali da postoje

Big Portal

NA svetu postoji zaista mnoštvo bizarnih i čudnih običaja o kojima jako malo znamo. Izdvojili smo pet koji su nas zaista zaprepastili. Ne znamo koji odabrati kao najčudniji, pa prosudite sami da li čudnije plesati s mrtvima, ili ne ići u toalet tri dana posle venčanja.

U Brazilu i Venecueli jedu svoje najbliže koji su umrli

Brazilsko i venecuelansko pleme Jonamamo poznato je po tome da pripadnici plemena posle smrti člana porodice “uživaju” u gozbi. Ali ono čime se hrane, odnosno što unose u svoje telo zaista je odvratno. Tradicija im zabranjuje ukop kakav je nama poznat, već preminule spaljuju. Posle smrti, članovi porodice podele ostatke pepela i jedu ih. Razlog zbog kojeg to čine zaista je poseban – da umrle nikad ne zaborave.

Bičevanje u islamskim zemljama i Indiji

Iako smo protivnici samopovređivanja, danas postoje vernici koji još primenjuju običaje iz davnina. Jedan od takvih je počasno bičevanje za vreme oplakivanja Muharama, Muhamedovog unuka, koji je poginuo sa 72 ratnika u bici kod Karbale. Poštovaoci iz Indije i islamskih zemalja odaju mu počast jednom godišnje. Procesija nije prijatna za gledanje, jer se muškarci bičuju lancima po leđima kako bi Muharami odali počast.

Na Madagaskaru se pleše s mrtvima

Iako se ovo događa sve ređe, pleme Malagasy na Madagaskaru ima jednu za mnoge morbidnu tradiciju. Svakih sedam godina vade svoje najmilije iz grobova, zamotaju ih u sveže krpe bele boje. Sve to ipak ne bi ni bilo toliko čudno da ne dižu tela u vazduh i uz muziku plešu oko grobova.

Inicijacija iz dečaka u odraslog muškarca u Brazilu

Poznato je da plemena o kojima danas uglavnom vrlo malo znamo još uvek neguju tradicije svojih predaka. Jedno od njih je pleme Satare Mave u Brazilu. Da bi dečak, član plemena, bio prihvaćen kao odrasli muškarac, treba da se podvrgne ritualu inicijacije. Ritual je bolan, a sastoji se od guranja ruku u korpu u kojoj se nalaze mravi čiji su ubodi užasno bolni. Nazivaju se još i „paraponera clavata”, odnosno poznatiji kao “angry bullet ant”, i svrstavaju se među pet životinja čiji ubodi su najbolniji.

Pripadnicima indonežanskog plemena zabranjeno je korišćenje toaleta tri dana posle venčanja

Zamislite sad sledeću situaciju. Pripremate se za venčanje pola godine ranije i pazite što jedete, a sve s ciljem da biste stali u odelo ili venčanicu koju ste odabrali za svoj poseban dan. Stigao je dan venčanja i vi kao da ste jedva čekali uživati u hrani. E sada zamislite da tri dana posle venčanja ne smete u toalet. Zvuči smešno, ali to je tradicija koju neguju pripadnici indonežanskog plemena Tidong. Naime, posle venčanja novopečenim mladencima zabranjen je odlazak u toalet tri dana, a veruje se da je razlog u tome što taj čin priziva sretan brak. Mladence čuvaju članovi porodice i paze na to da im daju minimalne količine hrane sve do trenutka kad ponovno mogu da obave nuždu.

(Pun kufer)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare