Bizarna i čudna: Ova imena za bebe zabranjena su u nekim zemljama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bizarna i čudna: Ova imena za bebe zabranjena su u nekim zemljama

Čudna imena su trend, ali ipak, postoje i ona koja su i zakonom zabranjena.

Par u Francuskoj je poželeo da da svom detetu ime Nutela, ali to nije dopušteno. Odluka nema veze s autorskim pravima, nego bi, kako je obrazloženo, ime dete bilo predmet sprdnje. Roditelji su na kraju dete nazvali Ela.

U Francuskoj je takođe zabranjeno ime Fraise, što u prevodu znači jagoda, jer bi se moglo pogrešno protumačiti kao žargonska reč za zadnjiu. I ovaj slučaj je završio na sudu, pa su roditelji nakon negativnog odgovora ćerku nazvali Fraisine.

Treći par u Francuskoj pokušao je da detetu da ime Princ Villiam, ali i to je palo u vodu kako se detetu ne bi rugali.

Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Nadimci ne mogu da budu službena imena. Roditelji koji požele da detetu daju ime Tom moraće odabrati Tomas.

U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Thor, Nirvana i Paris samo su neka na popisu koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena.

Par iz Švedske pokušao je svoje dete da nazobe Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili, jer ime svog deteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahteva 1991. godine rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svetlo.

Drugi švedski par je želeo da dete nazove Ikea, a nisu uspeli, jer je zabranjeno da koriste imena preduzeća.

Na Islandu slovo C nije uključeno u abecedu pa je zabranjeno koristiti imena koja počinju tim slovom. Zbog toga je bivši gradonačelnik Reykjavika Jon Gnarr bio sprečen da nazove svoju ćerku Camilla.

Islanđanka Hariet Kardev, čiji je otac Britanac, nije mogla dobiti da dobije pasoš jer njeno ime ne postoji na Islandu. Na kraju je dobila ali na ime Stulka (devojka) Kardev.

Novi Zeland zabranio je imena Saint, Prince, King i Rojal, a pravu muku prošli su i roditelji koji su sina hteli da nazovu rimskim brojem III.

“Vi možete detetu da poželite da date glupo ime, ali zapamtite da je dete to koje će živeti s tim”, rekao je tada matičar Džef Montgomeri.

Osim toga, Novi Zeland strogo propisuje da interpunkcijski znakovi ne mogu biti deo imena.

Danas objavljeno

Oživljen virus star 48.000 godina!

Vanja A

Nesvakidašnje otkriće arheologa u Egiptu: Pronađene mumije sa zlatnim jezicima

Vanja A

Hju Grant je mrzio čuvenu scenu iz „U stvari ljubav“, jedva pristao da je snimi

Vanja A

Ostavite komentar