6. Aprila 2022.

Bivši upravnik logora “Lora” osuđen na 8,5 godina zatvora

Big Portal

U postupku “Lora 1” obojica su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima, pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za “Loru 1” je bilo ponovljeno, a potom je na zahtjev pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet sa “Lorom 2”. Međutim, ta dva predmeta su razdvojena 2017. godine.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vrijeme suđenja bili u bjekstvu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Tokom dokaznog postupka obojica su negirala krivično djelo za koje se terete, te izjavila da se ne osjećaju krivim.

Njihovi advokati su tvrdili da je optužnica manjkava i da je “puno politike u postupku”.

Logor “Lora” u Splitu, u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine.

Ovaj logor osnovan je na mjestu nekadašnje ratne luke ?NA, koju su nakon odlaska JNA preuzeli pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske.

U logoru je bilo zatočeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske ubijeno je njih 70.

Kako su ranije navodili iz Udruženja “?adovno”, državni i vojni vrh Hrvatske bio je upoznat o svim dešavanjima u logoru “Lora”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare