Bivši šef grčke diplomatije podržao mini Šengen - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bivši šef grčke diplomatije podržao mini Šengen

Mini Šengen će pomoći cijelom regionu da napreduje i privuče dodatne strane investicije jer je pozitivan svaki korak koji može doprinijeti razvoju ekonomije i poboljšanju uslova i kvaliteta života građana regiona, kaže bivši šef grčke diplomatije Dimitrios Drukas.

Drukas u intervjuu za Kosovo onlajn napominje da bliža saradnja može samo da dovede do boljeg razumijevanja, veće stabilnosti, jačanju dobrosusjedskih odnosa i ekonomske saradnje i uticati pozitivno na sve zemlje u regionu.

– To povećava atraktivnost zapadnog Balkana u cjelosti. Uvjeren sam da se unapređenje dodataka za regionalnu saradnju kreće ka EU. Ali to ne bi trebalo smatrati bilo kakvom alternativom u odnosu na proces pridruživanja EU. Potpuno članstvo u EU, uprkos svim poteškoćama i nedavnim razočaranjima, trebalo bi da ostane krajni cilj – naglašava Drukas.

On je istakao da je Zapadni Balkan sastavni dio Evrope i da bi njegova budućnost trebalo da bude u EU.

– Postoje odlaganja, prepreke. Ipak, uvjeren sam da će se to dogoditi – poručuje Drukas.

Saglasan je i da postoji opasnost da bi balkanske zemlje mogle da odustanu od EU zbog nedavnih poteza Brisela.

– EU nije slala pravu poruku zemljama regiona već duže vrijeme, stekao se utisak da EU ne poštuje svoje obaveze i, što je još gore, nastaviće da to čini i dalje – navodi Drukas.
Ocjenjuje da se građani osjećaju razočarano i da takva osećanja mogu da dovedu do nerazumnih reakcija.

– Mnogo toga će zavisiti od narednih poteza EU i država članica EU. Želio bih da neke od država članica s jakim istorijskim vezama s regionom preduzmu neophodne korake kako bi proces ponovo krenuo u pravom smeru – kaže Drukas i dodaje da će mnogo toga zavisiti od političkog liderstva u zemljama kandidatima i kako će se oni nositi sa situacijom.

Napominje i da opozicija mora da snosi odgovornost.

– Politički poeni i konkurentne ideje možda su neophodne i normalne u demokratiji, ali ne smiju da osakate zemlju u razvoju – navodi Drukas i naglašava da je od presudnog značaja da zemlje u regionu nastave s reformama i napreduju u budućnosti.

Na pitanje kako gleda na borbu EU za uticaj na Balkanu s Rusijom i SAD, Drukas kaže da ne bi volio da, kao neko ko je na strani EU, to doživljava kao “borbu” za uticaj na Balkanu.

– Iako postoje i druge zemlje, osim SAD i Rusije, koje ste pomenuli, koje su aktivne u regionu, poput Kine ili Turske, svaka od njih ima svoje razloge i specijalne interese. Što se tiče Rusije, morate poštovati i razumjeti da je veoma važno održavati dobre odnose i tijesne kulturne veze koje su stvarane godinama. Ali nije i ne bi trebalo da bude izbor između toga i članstva u EU – ištiče Drukas.

TANJUG

Danas objavljeno

Bjeloruska policija uhapsila oko 100 demonstranata na prvom ovogodišnjem protestu

M.

Strah od novog soja virusa zatvara granice; “Balkan kao Titanik”

M.

Srbija može biti peta u svijetu po stopi vakcinacije

M.

Ostavite komentar