20. Decembra 2022.

Bivši predsjednik Amerike biće krivično gonjen

Big Portal

Komisija je navela četiri krivična dela za koja smatra da predstavljaju osnov za podizanje optužnice, a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava i podsticanje i podržavanje pobune, preneo je Glas Amerike.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv Džona Istmana, jednog od Trampovih pravnih savetnika.

Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020.

Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrđivanja rezultata u Kongresu 6. januara.

Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica “Zaustavimo krađu” pre napada na Kapitol i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Preporuka o podizanju optužnice pretežno je simbolična, jer Sekretarijat za pravosuđe treba da odluči da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ali ona istovremeno odražava snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretara za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

(Tanjug Foto: AA)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare