Bivši policijski službenici traže pravo ispred NSRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bivši policijski službenici traže pravo ispred NSRS

Policijski službenici koji su tokom rata bili pripadnici vojske Republike Srpske odnosno MUP RS, a imaju prebivalište u Srpskoj, trenutno zaposleni u tri tijela – SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, traže mogućnost da se odreknu duplog ratnog staža.

Oni su se okupili danas ispred Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, kako bi zatražili od narodnih poslanika da njihove zahtjeve uvrste u raspravu uz njihove konsultacije.

Policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji ispred grupe policijskih službenika zadužen za odnose sa medijima, Radovan Marčeta, kaže da je glavni problem što se ovi službenici ne mogu odreći duplog ratnog staža.

– Jedini smo policijski službenici u RS i u BiH kojima je uskraćeno pravo da se mogu odreći duplog ratnog staža i nismo uvršteni u petogodišnji prosjek prilikom odlaska u penziju – kaže Marčeta.

Napominje da su Oružane snage BiH uvrštene u pet najboljih godina u službi gdje ljudi imaju najviše činove i time ostvaruju pravo na najveću penziju.

– Nama je to pravo uskraćeno. MUP RS ima to pravo, mogu se odreći duplog ratnog staža, mi se ne možemo odreći. Isti ovakav problem su imali i policajci u Federaciji BiH – ističe Marčeta.

Dodaje da traže pravo da se izjednači sa pravom svih policijskih službenika kako u RS tako i u BiH, odnosno Federaciji BiH.

– Zato što mi svi u fond PIO uplaćujemo istu osnovicu koja iznosi 18,5 posto, bez obzira u kojoj policijskoj agenciji radimo, postavlja se pitajne zašto jedni imaju to pravo, a mi nemamo. Kod nas policajaca u RS imamo problem sa članom 39, nama je stečeno pravo nametnuto kao obaveza. Nama taj ratni staž računaju u duplom iznosu, osam godina, a nama firma u tim godinama ne uplaćuje osnovicu za platu, mi smo ugroženi na osnovu dva tri osnova – objasnio je Marčeta.

Napomenuo je da se nisu okupili ispred Narodne skupštine kako bi rušili institucije Republike Srpske, te da ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

U Srpskoj 214 novozaraženih, preminulo šest osoba

M.

Dodik: Međunarodni intervencionizam predugo zadržan u BiH

M.

“Očekujem da ćemo biti oštriji prema Srbiji”

M.

Ostavite komentar