Bivši komandanti OVK kandidati za premijera Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bivši komandanti OVK kandidati za premijera Kosova

U dosadašnjem procesu priprema za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu utvrđena je kandidatura četiri kandidata za mandatara nove vlade Kosova.

Od toga su trojica muškarci i bivši komandanti Oslobodilačke vojske Kosova i jedna žena koja je po profesiji univerzitetski profesor.

Kandidati za premijera su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova (DPK), Ramuš Haradinaj iz koalicije Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske partije Kosova, Famir Ljimaj kao kandidat koalicije Socijaldemokratska inicijative (SDIK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Partije pravde (PP) i Vjosa Osmani, ispred Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Kadri Veselji (51) je predsjednik DPK i do sada je u dva mandata obavljao i funkciju predsjednika kosovskog parlamenta.

Veselji je jedan od osnivača bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, a poslije rata na Kosovu bio je rukovodilac Obavještajne službe Kosova koja je proizašla iz bivše OVK.

Trenutno je na doktorskim studijama u Sloveniji.

Najmlađa među kandidatima za premijera je Vjosa Osmani (37) koja je doktor pravnih nauka i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, na R.I.T Kosovo i na Univerzitetu u Pitsburgu, u SAD.

Bila je poslanica u tri posljednja saziva Skupštine Kosova, a prethodno šefica osoblja predsjednika Kosova kada je tu funkciju obavljao Fatmir Sejdiu.

Na posljednjim izborima za poslanike Skupštine Kosova Osmani je sa 60 hiljada glasova postigla najbolji rezultat među ženama.

U posljednjem sazivu Skupštine Kosova je bila predsjednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

Ramuš Haradinaj (51), premijer u ostavci i lider ABK bio je jedan od najpoznatijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova zadužen za operativnu zonu Dukađini.

Bio je premijer Kosova u mandatu 2004. do 6. marta 2005 godine, kada je podnio ostavku i dobrovoljno otišao u Haški tribunal, nakon što je dan ranije dobio optužnicu za navodne ratne zločine.

U dva suđenja pred Haškim tribunalom Haradinaj je oslobođen svih optužbi.

Za premijera je ponovo izabran 2017. godine, godine i ostavku je ponovo podnio kada je dobio poziv od Specijalnog suda da se pred tužilaštvom pojavi u svojstvu osumnjičenog.

Kandidat Socijaldemokratske inicijative, ANK i Partije pravde, Fatmir Ljimaj (48) je zamjenik premijera u ostavci.

I on je bio jedan od najpoznatijih komandanata bivše OVK. Poslije rata jedan je od osnivača Demokratske partije Kosova, koju je napustio 2015. godine, kada je formirao stranku na čijem je čelu.

Ljimaj je takođe bio optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom ali je oslobođen svih optužbi. I na Kosovu je nekoliko puta bio optuživan za korupciju i za ratne zločine ali je takođe oslobođen svih optužbi.

Magistar je pravnih nauka.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Državljani EU u Britaniji strahuju: Šta ako postanemo građani drugog reda?

M.

EU odlučila: Produžavamo sankcije Rusiji

M.

Problemi u proizvodnji vakcina: Džonson & Džonson za polovinu smanjio isporuke EU

M.

Ostavite komentar