Bivši glavni tužilac prima PUNU PLATU: Salihović optužen 2018, a suđenje NIKADA NIJE POČELO - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bivši glavni tužilac prima PUNU PLATU: Salihović optužen 2018, a suđenje NIKADA NIJE POČELO

Kantonalni sud u Sarajevu još nije zakazao početak suđenja bivšem glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Ova informacija potvrđena je za Avaz u ovoj pravosudnoj instituciji, ali nije rečeno šta je razlog tome.

Suđenje ovom suspendovanom državnom tužiocu nije počelo skoro godinu od podizanja optužnice.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH optužilo je Salihovića u novembru prošle godine za zloupotrebu položaja. Optužnica ga tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM predviđenih za reprezentaciju. Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu platu.

Ali, Sud u BiH januaru ove godine donio je odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Opštinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja. Čak je Salihović na sudu negirao krivicu po optužbama tužilaštva.
Ali, na ovu odluku Suda BiH o prenošenju predmeta tada su se žalili i Tužilaštvo BiH i Salihovićeva odbrana, ali su žalbe odbijene. I dok se čekalo da Opštinski sud zakaže ročište, on se proglasio nenadležnim i u oktobru sve prebacio u nadležnost Kantonalnog suda Sarajevo. Ali, ni Kantonalni sud, iz za sada nepoznatih razloga, ne zakazuje ročište.

Disciplinski postupak
Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog tužioca, bio je predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu.

Pravosnažno je smijenjen s pozicije glavnog tužioca u oktobru 2017. godine, a istraga protiv njega, koja je prije toga praćena disciplinskim postupkom, vođena je 2016. Zanimljivo je da je istraga vođena pune dvije godine, prije nego što je rezultirala optužnicom.

Svjedoči i optuženi Božo Mihajlović
Tužilaštvo u ovom predmetu planira saslušati 15 svjedoka i jednog vještaka ekonomske struke. Zanimljivo je da je među svjedocima i Božo Mihajlović, suspendirani tužilac, koji je bio Salihovićev zamjenik.

Njemu se sudi na Sudu BiH u aferi ”Nestali novac” zbog nestanka skoro 225.000 KM iz sefa tužilaštva.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Na hiljade ljudi izašlo na ulice – “stop mučenju”; Vlasti odgovorile: Ovo je hibridni rat

M.

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Ostavite komentar