4. Oktobra 2022.

Bivši američki senator: Motiv za uništavanje Sjevernih tokova ima prije svega Vašington

Big Portal
  • Ja sam profesionalni sudija i gledam na zločine kako u pogledu motiva, tako i u mogućnostima da se uradi nešto slično eksploziji na velikim dubinama okeana. Malo je zemalja koje mogu to da učine – rekao je Blek.

Senator je naveo da su Sjedinjene Američke Države bile zabrinute da će kako zima bude napredovala, ljudi u Evropi početi da protestuju, da zahtijevaju ukidanje sankcija i obnavljanje isporuka gasa.

  • Mislim da je uništavanje gasovoda bilo neverovatno zgodno, onda niko ne može da traži da se gas pusti, jer je to sada nemoguće učiniti. I ko ima motiv za tako nešto? Plašim se, da najviše motiva za to imaju CIA i Stejt department SAD – naveo je bivši američki senator.

On smatra da je mala vjerovatnoća da je neka NATO država mogla da sprovede takvu operaciju bez koordinacije sa SAD, piše Gazeta.Ru.

Ranije je bivši savjetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor govorio o koristima SAD od havarije na Sjevernim tokovima. Prema njegovim riječima, SAD imaju direktnu korist od uništavanja gasovoda jer to povećava zavisnost Evrope od energenata iz SAD.

Mekgregor je 30. septembra izjavio da su napad na Sjeverne tokove mogle da izvrše ili SAD ili Velika Britanija. On je naveo da je apsurdno kriviti Rusiju da je organizovala havariju i ukazao da Moskvi nije u interesu da uništi svoj vrijedan projekat.

Profesor ekonomije na Kolumbijskom univerzitetu DŽefri Saks je takođe naveo da smatra da su SAD upletene u havariju gasovoda.

Na Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2 otkrivena su curenja gasa 26. septembra. Kako je saopštila kompanija operator Nord strim AG, havarija je bez presedana i nemoguće je procijeniti vremenski okvir za remont.

Vlasti Njemačke i Danske ne isključuju da su uzrok havarije sabotaže na gasovodima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare