17. Decembra 2020.

Bivša žena Džefa Bezosa donirala četiri milijarde dolara za ugrožene od kovida

Big Portal

Lično bogatsvo Mekenzi Skot procenjuje se na 60 milijardi dolara a posle razvoda od osnivača Amazona obavezala se da će veći deo tog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

U julu je Mekenzijeva saopštila da je donirala 1,7 milijardi dolara za 116 dobrotvornih organizacija da bi onda odlučila da “ubrza” svoje donacije i u protekla četiri meseca dala je dodatnih 4,15 milijardi dolara za 384 organizacije širom SAD-a i Portorika.

“Ova pandemija je uništila život Amerikanaca koji su već posrtali”, napisala je u blogu pod nazivom 384 načina za pomoć, napominjući da su više pogođene žene, stariji i ljudi koji već žive u siromaštvu. Istovremeno, napominje bogatsvo milijardera se uvećalo.

Mekenzijeva je rekla da je pri odabiru primalaca donacija pristupila “na osnovu podataka” a da je njen tim posvetio “posebnu pažnju onima koji deluju u zajednicama koje se suočavaju sa velikom nesigurnošću kada je reč o hrani, siromaštvu, rasnim nejednakostima i slabim pristupom filantropskom kapitalu”.

Dodala je da su neke od njenih donacija imale za cilj da zadovolje osnovne potrebe, kao što su banke hrane, fondovi za pomoć u hitnim slučajevima i podrška najugroženijima. Drugi su se usredsredili na dugoročna pitanja koja je pandemija pogoršala, poput smanjenja duga, obuke za zapošljavanje i obrazovanja za „istorijski marginalizovane i nedovoljno podržane ljude”, kao i grupe za građanska prava.

Ukupno je njen tim pogledao 6.490 organizacija dok je Mekenzijeva objavila spisak organizacija koje dobijaju sredstva.

Bogatsvo osnivača Amazona Džefa Bezosa, koji je bio u braku sa Mekenzijevom 26 godina, sada se procenjuje na 185 milijardi dolaradok je pre pandemije ono iznosilo 113 milijardi dolara.

Bezos se smatra najbogatijom osobom na svetu dok je njegova bivša žena sa bogatstvom od 60 milijardi dolara na 18. mestu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare