Bivša potpredsjednica Parlamenta FBiH osuđena na 25 mjeseci robije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bivša potpredsjednica Parlamenta FBiH osuđena na 25 mjeseci robije

Kantonalni sud Tuzla osudio je bivšeg potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Vesnu Švancer /49/ iz Zenice na 25 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlaštenja i prevara, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Švancerovoj je izrečena i zabrana obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH na dvije godine, te joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM i utvrđuje obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Kantonalni sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostepenu presudu tuzlanskog Opštinskog suda kojom joj je ranije izrečena jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci, te desetogodišnja mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva teretila je Švancerovu da je formirala udruženje u kojem su bili Azra DŽafić i još neka njima poznata lica kako bi, u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali korisnike da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancerova i drugi članovi udruženja od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije.

U optužnici je navedeno da je Švancerova, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, među kojima pet građanima i četiri neprofitnim organizacijama, koji su znatan dio isplaćenih sredstava i vratili optuženima.

Švancerova je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednom licu da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika iako u tom pravcu nije preduzela ništa.

Držeći ovo lice u zabludi da će mu pomoći, tražila je 2.500 evra pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte sa njim.

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar