Bitlsi plagirali Juricu Pađena? - BIGportal.ba
Ex Yu

Bitlsi plagirali Juricu Pađena?

Hrvatski muzičar Jurica Pađen (Aerodrom, Azra…) ima ozbiljne sumnje da mu je Pol Mekartni “maznuo” pjesmu.

Pađen kaže da je odrastao na Bitlsima i da mu je Makartni idol. Međutim, kada je njegov idol objavio  album “Egypt Station” (2016), Jurica je otišao na njegov YouTube kanal kako bi posluša nove pjesme. I imao je šta čuti…

“Bile su četiri pjesme, a jedna od tih je bila ‘Confidante’. Kad sam počeo slušati, rekao sam – pa, šta je ovo, ovo je moja pjesma od prije 22 godine ‘Samo me draga ne ostavi'”, priča Pađen za “Dnevni Avaz”.

Po zakonu, kako bi se pokrenula tužba dovoljna su četiri takta sličnosti.

“Ovdje imamo 16 taktova, koji se ponavljaju tri puta u pjesmi. Drugo – identičan tempo. Iz istog tonaliteta su. Treće – aranžman je vrlo sličan, obje pjesme se baziraju na akustičnim gitarama i melodija je gotovo ista”, navodi Pađen.

Kaže da se konsultovao i sa Hrvatskim udruženjem kompozitora, koji su zaključili da između te dvije pjesme ima izrazitog podudaranja, o čemu je dobio i pismeno mišljenje. Ipak, nije siguran da će i pored jakih dokaza priča dobiti sudski epilog.

“Ne tvrdim da ću ga tužiti. Generalno, to je vrlo skupo… Eventualno kad bi se našao neki advokat koji bi radio za postotak, možda… Šanse su minimalne, ali novac nije ono što me pokreće u životu. Naprosto, volio bih ga upoznati”, iskren je Pađen.

Da li je legendarni Bitls plagirao lidera Aerodroma, procijenite sami…

Danas objavljeno

Jelena Janković sada izgleda potpuno drugačije

Vanja A

Alen Islamović je upoznao suprugu kada je imala 16 godina: Bio sam niko, a bila mi je najveća podrška

Vanja A

Tanja Savić predala papire za razvod braka

Vanja A

Ostavite komentar