1. Jula 2022.

Bitkoin pao – kreće ka najgorem mjesecu od svog osnivanja

Big Portal

Najveća svetska kriptovaluta izgubila je oko 58 posto svoje vrednosti u drugom tromesečju 2022. godine, prema podacima CryptoCompare-a, prenosi portal biznisinfo.ba.

Bitkoin je pao s 45.524 dolara na početku tromesečja i njime se trgovalo za oko 18.000 dolara u četvrtak, poslednjeg dana tromesečnog razdoblja, prema podacima CoinDeska.

Ovo je najgore tromesečno ostvarenje za bitkoin od trećeg tromesečja 2011. kada je izgubio 68,1 posto svoje vrednosti.

Bitkoin je u junu pao za 39,8 posto i kreće ka najgorem mesecu ikada, od 2010. godine kada je postao dostupan na berzama, pokazuju podaci Coin Metrics.

U međuvremenu, ether je pao za 69,3 posto u drugom tromesečju i na putu je ka svom najgorem tromesečju od svog početka 2015. godine, prema podacima Coin Metrics.

Šta su razlozi pada?

Cene kriptovaluta su u ovom tromesečju bile pod jakim pritiskom usred nagle inflacije zbog koje su centralne banke širom sveta podigle kamatne stope i dovele do rasprodaje rizične imovine, poput deonica i digitalnih valuta.

Pad cena takođe je razotkrio probleme s nekoliko firmi i projekata kriptovaluta, posebno onih u kreditnom prostoru i kompanijma s visokom finansijskom polugom.

Brojna pitanja visokog profila izašla su na videlo tokom ovog tromesečja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare