Biraju se starteri za Ol-star – može li Jokić da ispiše istoriju? - BIGportal.ba
Košarka Sport

Biraju se starteri za Ol-star – može li Jokić da ispiše istoriju?

Srpski košarkaš Nikola Jokić mogao bi u noći između četvrtka i petka da ispiše istoriju srpske košarke u NBA ligi.

Jokić je pre godinu dana postao prvi košarkaš još od Peđe Stojakovića koji je izabran za Ol-star tim.

Pre Stojakovića to je pošlo za rukom Vladu Divcu, koji je 2001. godine prvi, a i poslednji put igrao na utakmici najvećih košarkaških zvezda na svetu.

Srbija nikada nije imala startera na Ol-star meču i to bi moglo da se promeni u noći između četvrtka i petka.

Glasanje za startera funkcioniše tako što 50 odsto glasova čine navijači, 25 igrači i 25 predstavnici medija. Računica je sledeća – onaj ko je imao najviše glasova navijača dobija jedan “bod”, a isto je i u glasanju igrača i medija.

Na primer: Jokić je prethodne godine bio na sedmom mestu po glasovima navijača (7), peti po glasovima igrača (5) i peti po novinarima (5).

Pošto glasovi navijača donose 50 odsto, u Jokićevom primeru broj sedam se množi sa dva i potom se sabiraju 5 i 5. To nam daje zbir od 24, koji se potom deli sa 4 i na kraju dobijamo konačan broj – 6.

Jokiću je za dva “boda” izmaklo mesto startera prošle godine, pošto je Pol Džordž poslednji upao sa zbirom od četiri. On je bio četvrti i po glasanju navijača, igrača i medija – 4*2+4+4 = 16/4 = 4.

Ove godine situacija je malo drugačija za Jokića, pošto ima mnogo veće poštovanje, što navijača, a što igrača i medija. Nikola će 99 odsto završiti na petom mestu po broju glasova navijača, pošto je na poslednjem preseku imao više od 100.000 glasova prednosti u odnosu na Karmela Entonija.

Jokićeva računica ovoga puta mogla bi da bude: 5*2+3+3 = 16/4 = 4. Onoliko koliko je donelo Polu Džordžu učešće u prvoj postavi.

Stavili smo Jokića na treće mesto po broju glasova igrača i medija, pošto su Lebron Džejms i Entoni Dejvis neprikosnoveni, a opet Jokić je odigrao mnogo više utakmice od Kavaja Lenarda i Pol Džordža.

Najveća konkurencija Jokiću za mesto startera jeste Lenard, s obzirom da je po glasovima navijača na trećem mestu i da je veoma poštovan među ostalim igračima u ligi.

Podsećamo, petorku čine dva niska i tri visoka košarkaša.

Danas objavljeno

Bogdanoviću ubjedljiva pobjeda protiv Dončića, Majami sjajan, solidan Bjelica

Zeljka

Marka: NBA “sanja” i Beograd

Zeljka

Kobi, Lebron, Vejd: Sve same legende – kompletirana lista 75 najboljih ikada

Zeljka

Ostavite komentar