"Bira" ostaje zatvorena za migrante - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Bira” ostaje zatvorena za migrante

Neće doći do ponovnog otvaranja prihvatnog centra za migrante u preduzeću “Bira” u Bihaću i pored pritisaka koje u tom pravcu vrše predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kategorične su vlasti Unsko-sanskog kantona.

“Određene strane diplomate i domaći zvaničnici ovih dana kruže oko nas i uvjeravaju nas da pristanemo na ponovno otvaranje “Bire”. Naša poruka je tu jasna. Mi smo pune tri godine davali prostor za razgovore i rješenja, prošle godine smo prevareni kada je bila riječ o Vučjaku i o tome da će se otvoriti novi centri u zemlji kako bi se USK rasteretio od migrantske krize”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Prema njegovim riječima, međunarodne organizacije nisu ispunile ni obećanje o tome da će se u kampu Lipa, gdje je trenutno smješteno oko 1.000 migranata, obezbijediti uslovi za zimski boravak te je u ovome trenutku neizvjesno šta će biti s tim ljudima.

Dodao je takođe da postoje i sumnje da su određene organizacije i pojedinci koji brinu o migrantskoj krizi interesno vezani za “Biru”.

Odlukom vlasti u USK taj centar rasformiran je prije dva mjeseca, a migranti koji su boravili tamo premješteni su u “Lipu”. To je proizvelo nezadovoljstvo kod međunarodnih predstavnika, ali i državnih zvaničnika, koji su ukazivali da dozvolu o zatvaranju “Bire” nije odobrilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Neformalna grupa građana Bihaća od tada svakodnevno organizuje okupljanja ispred “Bire” i poručuju kako ni po koju cijenu neće dozvoliti povratak migranata u taj centar.

“Nedopustivo je vraćanje migranata u ‘Biru’. Svjedoci smo svih problema koje su građani Bihaća imali posljednjih godina zbog postojanja tog centra i prisustva migranata u urbanom području Bihaća”, kaže Sej Ramić, gradski vijećnik i jedan od organizatora pomenutih okupljanja.

U međuvremenu, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Auveraert najavio je kako će centar Lipa biti zatvoren te da je jedino rješenje da se migranti sa te lokacije ponovo izmjeste u “Biru”, gdje postoje uslovi za boravak tokom zimskog perioda. U protivnom, kako je istakao, moguća je humanitarna kriza sa nesagledivim posljedicama.

Prema informacijama iz policije, trenutno je u migrantskim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši zbrinuto oko 3.500 migranata, dok je njih 1.500 bez riješenog pitanja smještaja.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Podignuta optužnica protiv Čedomira Jovanovića

M.

Snažan zemljotres kod Haitija

M.

Srbija: Zaraženo 15.046 osoba,preminulo 35 osoba

M.

Ostavite komentar