5. Jula 2022.

Biogorivo na bakterije moćnije od raketnog goriva

Big Portal

Da stvar bude još zanimljivija, glavna primena ove vrste goriva planira se u raketama za istraživanje svemira. O čemu se tačno radi prenosi portal HotHardware.

O kakvom se biogorivu radi?

U pitanju je nova vrsta biogoriva koja koristi bakterije kako bi omogućilo pogon i koje bi moglo da ima povećanu kaloričnost u odnosu na druge vrste goriva. Pored toga, ovo gorivo predstavlja i ekološki prihvatljiviju varijantu u odnosu na trenutne alternative, pogotovo kada je u pitanju raketni pogon.

Kako sve funkcioniše?

Ovo biogorivo razvila je grupa naučnika iz Lorens Berkli nacionalne laboratorije. Ono nosi ime POP-FAME (polycyclopropanated fatty acid methyl ester), a energiju obezbeđuje na neuobičajen način.

bacteriafuel.jpg

Molekuli ovog goriva sadrže više prstenova triugljenika koji postavljaju svaku od ugljeničnih veza pod ugao od 60 stepeni. Zbog toga dolazi do povećanog oslobađanja energije zbog snažnijih ugljeničnih veza u poređenju sa tradicionalnim gorivima. Uz to, sama priroda ovih veza omogućava da se više molekula nađe u manjem zapreminskom prostoru, samim tim povećavajući masu i ukupnu kaloričnu vrednost ovog tipa goriva u rezervoaru iste veličine.

Prema rečima vođe ovog projekta, Džeja Kislinga, “Sama biosintetička priroda ovog jedinjenja znači da su u pitanju energetski veoma kvalitetna goriva koji su se do sada mogla proizvesti samo upotrebom veoma toksičnih procesa. Međutim, ovo gorivo možemo proizvesti od bakterija koje ćemo hraniti biljnom materijom, pa će samim tim ne samo njihov proizvodni proces, već i sagorevanje značajno umanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u atmosferi”.

Još uvek nije spremno za testiranje

U ovom trenutku tim istraživača još uvek nije uspeo da proizvede dovoljnu količinu ovog goriva za terensko testiranje. Međutim, uspeli su da testiraju tvrdnje njegovog tvorca, Džeja Kislinga, koje se tiču koncentracije energije koje je ovakvo biogorivo u stanju da oslobodi prilikom sagorevanja.

fuelbacteria.jpg

Naime, laboratorijska testiranja pokazala su da je ovo gorivo bezbedno i stabilno na sobnoj temperaturi i da poseduje kaloričnu vrednost od 50 MJ (megadžula) po litru nakon hemijske obrade. Sa druge strane, benzin ima kaloričnu vrednost od 32 MJ po litru, dok JetA, najrasprostranjenije raketno gorivo, kao i RP-1, kerozinsko raketno gorivo, imaju oko 35 MJ. Samo još da ga ima dovoljno.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare