Bio je nježni div: Svijet se oprašta od Rutgera Hauera - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Bio je nježni div: Svijet se oprašta od Rutgera Hauera

Kada je objavljena vijest o smrti velikog glumca, obožavaoci su pronašli simboličnu vezu sa remek-djelom Ridlija Skota: Hauer je umro iste godine kada i njegov android, jer je radnja u antologijskom filmu „Blejd raner“ smještena u, tada daleku, 2019. godinu

Kada je objavljena vijest o smrti velikog glumca, obožavaoci su pronašli simboličnu vezu sa remek-djelom Ridlija Skota: Hauer je umro iste godine kada i njegov android, jer je radnja u antologijskom filmu „Blejd raner“ smještena u, tada daleku, 2019. godinu

Čuveni citat, kojim se Rutger Hauer na ekranu oprostio od svog najpoznatijeg lika, replikanta Roja Batija u “Blejd raneru” (1982), mogao bi, bez imena, da stoji kao epitaf i svi bi znali da tu počiva veliki holandski glumac.

A kada je juče objavljena vest o njegovoj smrti, obožavaoci su pronašli još jednu simboličnu vezu sa remek-delom Ridlija Skota: Hauer je umro 2019, iste godine kada i njegov android, jer je radnja u ovom distopijskom filmu bila smeštena u tada daleku 2019.

Mada je za svojih 75 godina odigrao više od sto uloga (mahom negativaca) u filmovima kao što su “Auto-stoper”, “Ostermanov vikend”, “Vedlok”… za milione ljudi širom sveta ostao je Roj Bati. Za razliku od nekih njegovih kolega, Hauer nikada nije krio da mu je to najdraža uloga i nije mu smetalo da ga decenijama kasnije prepoznaju samo po njoj.

– Za “Blejd raner” ne treba objašnjenje. Jednostavno jeste. Najbolji je. Nema ničega poput njega. Biti deo pravog remek-dela koje je promenilo razmišljanje sveta je jednostavno sjajno – govorio je Hauer, a zahvaljujući njegovoj improvizaciji nastao je kultni citat s početka teksta, uz koji se na društvenim mrežama oprostio i veliki Salman Ruždi.

Da mu je Roj Bati bio suđen, dokazuje i to što je bio jedini glumac koga je Ridli Skot angažovao bez audicije, oduševljen njegovim ranijim ulogama u ostvarenjima još jednog slavnog Holanđanina – Pola Verhovena.

– Rutger je za mene bio ono što je Mastrojani bio za Felinija, njegov alter ego. Beskrajno sam tužan što od danas nije sa nama – kazao je Verhoven reagujući na smrt svog saradnika i prijatelja.

Za nekoga ko je ubedljivo dočarao negativce na ekranu, Hauer je u privatnom životu slovio za mirnog i pitomog čoveka.

– Rođen sam usred rata, i verujem da sam zato postao veliki pacifista. Uvek glasam za mir, nasilje me plaši – govorio je glumac, poznat po svom humanitarnom radu i fondaciji za borbu protiv side.

“Bio je nežni div”, potvrdio je i Ridli Skot u izjavi povodom njegove smrti.

– Ne znam ko je bio nervozniji tog prvog jutra, prvog dana na setu “Blejd ranera”. Pomagali smo jedan drugom tokom celog snimanja. Nedostajaće mi – poručio je Skot.

Njegovu originalnost i uverljivost, čak i u filmovima B produkcije, možda je najbolje sažeo meksički oskarovac Giljermo del Toro, opraštajući se od njega na društvenim mrežama.

– Veliki Rutger Hauer: originalan, iskren, ubedljiv glumac koji je donosio istinu, moć i lepotu u sve svoje uloge!

LICE SA REKLAME

TOKOM devedesetih Hauer je bio velika zvezda u Britaniji, kao zaštitno lice u velikoj reklamnoj kampanji čuvenog piva Guinness. Njegova plava kosa i prodorne oči ubedili su mnoge, pa je zabeležen rekordan skok prodaje ovog piva. Možda i zbog toga što je iza kamere i u ovom slučaju stajao Ridli Skot.

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar