15. Maja 2020.

Bio je jedan od najomiljenijih automobila bivše SFRJ, više se ne proizvodi, ali je dalje na našim putevima

Big Portal

Jedno od najpopularnijih vozila na svetu u svoje doba bio je svakako „reno 4“ poznat i kao „4L“ ili kako bi Francuzi rekli “Quatrelle”.

Ovaj ekonomični i veoma praktični automobil proizvodio je „Reno“ od 1961. do 1994. Zanimljivo je da su poslednji primerci sišli sa proizvodne trake u Revozu, u fabrici u Novom Mestu u Sloveniji. To je prvo vozilo sa pogonom na prednje točkove koje je ovaj  francuski proizvođač napravio. Ukupno je proizvedeno više od osam miliona primeraka, a mnogi se još i danas voze i mogu se videti i na našim drumovima.

RANGE


„Reno 4“ je bio odgovor na konkurentski „Sitroen 2CV“ nama poznatiji kao „spaček” ali tako da je mogao da dostigne sve prednosti „spačeka“ ali i da ima odgovor na zahteve tržišta sa kojima „spaček“ više nije mogao da se izbori.

Tako je početkom 1956. Renoov šef Pjer Drajfus započeo novi projekat koji je trebalo da zameni „4CV“ sa zadnjim pogonom ali i da izađe na megdan i „spačeku“. Trebalo je da bude, govorio je Drajfus i automobil za porodicu, i za žene, i za poljoprivrednike, ali i da se u gradu oseća kao riba u vodi.
Dizajneri i inženjeri „Renoa“ su u tome uspeli.

Dobili su jeftin, višenamenski automobil koji je, u odnosu na rivala, imao značajnije bolje motore u samom startu. Ubačen je četvoorocilindrični motor, sa 747 kubika, sa 26,5 ili 32 KS, vodeno hlađen, sa mnogo boljim performansama od „spačeka“. Maksimalna brzina je bila oko 105 kilometara na čas. “Reno 4“ je nudio i više prostora za putnike kao i veći prtljažni prostor.

IN A RESIDENTIAL DISTRICT

Kasnije je „Reno 4“ dobijao novije motore, pravljene su i brojne verzije,  doživljavao je i redizajne, ali nikada tolike da se izgubi prepoznatljivi izgled. „Reno 4“ se pored fabrika u Francuskoj, pravio i u Alžiru, Maroku, Meksiku, Kolumbiji, Portugalu, Australiji, Meksiku, Alžiru, Jugoslaviji, Čileu, Italiji, Urugvaju, Irskoj, Španiji, Belgiji i Argentini!

Ostaće zabeleženo da se „Reno 4“ sa dosta uspeha pojavljivao i na prestižnim sportskim takmičenjima pa i na onom najtežem „Dakar reliju“.

TEHNIČKI PODACI

  • Produkcija: 1961.-1994.
  • Proizvedeno: Više od 8.000.000
  • Dužina: 3.663 mm
  • Širina: 1.485 mm
  • Visina: 1.470 mm
  • Međuosovinsko rastojanje: 2.440 mm
  • Masa: 600-750 kg.

Foto:Promo

magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare