Bio je ispred svog vremena: Matra-Simca Rancho - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Bio je ispred svog vremena: Matra-Simca Rancho

Rancho se pojavio 1977. godine, kao mešavina minivana, pikapa i putničkog automobila, sa povišenim klirensom.

Mnogo godina pre nego što su krosoveri zagospodarili putevima, dva francuska proizvođača – Matra i Simca – zajedno su razvili model Rancho.

U vreme kada se ovo vozilo pojavilo (1977.), kupci su se najčešće opredeljivali za limuzine ili ekonomične hečbek automobile koji su tih godina osvajali tržište.

Sa druge strane, za potrebe vožnje van asfalta koristili su se klasični terenci.

Prvu pogled na Rancho budu asocijacije na Land Rover Discovery, koji se, opet, pojavio tek krajem osamdesetih.

Rancho je u osnovi bio bio produžen Simca 1100 pikap, koji je u sebi imao dosta komponenata preuzetih od drugih Simca vozila.

U izradi karoserije su korišćeni čelik i fiberglas, a za pogon je upotrebljen porpečno postavljeni motor od 1442 ccm. Na prednjim točkovima su bile disk kočnice, a pozadi doboši.

Konstruktori su predvideli da će se automobil dosta koristiti kao terensko vozilo, pa su podvozje opremili brojnim zaštitnim panelima.

Pored mogućnosti da se zaputi u “offroad” vožnju, Rancho je bio i vrlo praktičan. Unutrašnjost obiluje prostorom za odlaganje stvari, a u kabini je moglo da se prevete do 7 osoba.

Drugi red sedišta je povišen u odnosu na vozačevo i suvozačevo, pa su oni pozadi imali dobru preglednost kroz velike staklene površine.

Inače, drugi i treći red sedišta mogao je da se sklopi pa se Rancho pretvarao u funkcionalno vozilo za prevoz tereta, poput veš mašine i sličnih kabastih predmeta.

Nažalost, koliko god bio zanimljiv, Rancho je bio neuobičajan automobil u svoje vreme koji nije dobio pravog naslednika. Kao i većina sjajnih ideja, i ova je nesumnjivo bila ispred svog vremena.

Bilo je pokušaja da se naslednik pravi pod okriljem Peugeota, ali ovaj francuski auto-gigant nije bio previše zainteresovan.

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar