Bio je Dilan Mekej, mangup zavodnik iz crnog poršea - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Bio je Dilan Mekej, mangup zavodnik iz crnog poršea

Televizijski i filmski glumac Luk Peri (52), koji je jutros preminuo od posledica teškog moždanog udara, rođen 11. oktobra 1966. godine u Mensfildu, u Ohaju, kao Koj Luter Peri Treći (Coy Luther Perry III).

Televizijska publika širom sveta, a naročito oni koji su svoje tinejdžerske dane živeli tokom devedesetih godina prošlog veka, najbolje će ga pamtiti po ulozi neodoljivog zavodnika Dilana Mekeja u kultnoj televizijskoj seriji “Beverli Hils 90210”, koja se prikazivala od 1990. do 2000. godine.

Karijeru je počeo pojavljivanjem u spotu za pesmu “Be Chrool To Your Scuel” grupe Twisted Sisters, uz Alisa Kupera, a glumio je u sapunicama “Loving” iz 1987. i “Another World” iz 1988. godine.

Uloga koja će ga proslaviti dodeljena mu je 1990. godine. Iako tada u svojoj 24. godini, igrao je 16-ogodišnjeg srednjoškolca, jednog od najpopularnijih zavodnika škole na adresi Beverli Hils 90210.

Poznat po svom mangupskom ponašanju, piću, ali i čuvenom crnom kabriolet Poršeu, bio je neodoljiv kako za učenice svoje “televizijske” škole, tako i za tinejdžerke širom sveta.

U seriji je igao od 1990. do 1995. godine, da bi se posle trogodišnje pauze, vratio u osmoj sezoni serije i ostao do poslednje epizode 2000. godine, ali je tada njegov lik imao nešto manji značaj nego u prvih pet sezona.

Uloga u neuspešnom filmu “Bafi, ubica vampira”, iz 1992. godine, učvrstila je njegov status zavodnika i tinejdž idola. Ipak, Peri je želeo da sa oproba i u ozbiljnijim “odraslim” ulogama, što je i bio razlog napuštanja “Beverli Hilsa”.

U tom periodu igrao je u naučno-fantastičnom filmu “Invazija”, drami “Pobuna” i filmu “Peti element”, zatim u filmu “Oluja” (1999.) i “Triangl” (2002.).

Od 2002. do 2004. godine glumio tumačio je glavnu ulogu u televizijskoj seriji “Džeremaja”, nastaloj po istoimenom čuvenom stripu.

Uloge na filmu ostvario je 2007. godine glumio u filmu “The Sandlot: Heading Home” i 2008. u vesternu “The Pledge”.

Tokom karijere više puta se kao gost pojavljivao u brojnim serijama i animiranim filmovima.


Tako je 1993. godine, u čuvenoj crtanoj seriji “Simpsonovi” svoj glas pozajmio bratu klovna Krustija, dok je u samog sebe igrao u crtaću “Džoni Bravo”, gde je glavnom liku davao savete o prilaženju devojkama.

Glas je pozajmljivao i u crtanim filmovima “Porodični čovek” (Family Guy), “Neverovatni Halk” (The Incredible Hulk), “Bajkeri sa Marsa” i “Mortal Kombat: Defenders of the Realm”.

Popularni TV zavodnik se pojavljivao i u serijama sa gej tematikom “Vil i Grejs” i “Spin Siti”, a sa nekadašnjom koleginicom iz “Beverli Hilsa” Dženi Gart sarađivao je u seriji “Šta ja volim kod tebe”.

Svoje poslednje uloge odigrao je u seriji “Riverdejl” (Riverdale) i poslednjem filmu Kevntina Tarantina “Bilo jedno u Holivudu” (Once Upon a Time in Hollywood), čija se premijera očekuje krajem jula.

Peri je, od 1993. do 2003. godine, bio oženjen prodavačicom nameštaja Mini Šarp sa kojom ima dvoje dece, Džeka i Sofi. U trenutku smrtio bio je veren za Vendi Medison Bauer.

Luk Peri je preminuo od posledica moždanog udara u bolnici u Berebenku u Kaliforniji.

Danas objavljeno

Čehov: Pametne žene su uglavnom teške! Jednostavnije i bolje je živeti sa glupom ženom!

Zeljka

Ko je najmoćnija žena svijeta prema Forbsu?

Zeljka

Šta hrana koju najviše volite govori o vašem karakteru

Vanja A

Ostavite komentar