BILO KUDA, PROINTER SVUDA: Od Fonda zdravstvenog osiguranja RS zaradili novih 674.000 KM - BIGportal.ba
Vijesti

BILO KUDA, PROINTER SVUDA: Od Fonda zdravstvenog osiguranja RS zaradili novih 674.000 KM

U odluci o dodjeli ugovora od 10. maja, baš kao i prethodne godine, stoji da mjesečno uzimaju 48.000 KM, odnosno 56.160 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Godišnje, ovaj dil između direktora Fonda Dejana Kusturića i vladajućoj strukturi omiljenog „Prointera“, košta 673.920 KM. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima…

U odluci o dodjeli ugovora od 10. maja, baš kao i prethodne godine, stoji da mjesečno uzimaju 48.000 KM, odnosno 56.160 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Godišnje, ovaj dil između direktora Fonda Dejana Kusturića i vladajućoj strukturi omiljenog „Prointera“, košta 673.920 KM.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima poslovni informacioni sistem koji može da održava isključivo banjalučki „Prointer“. Imaju tender stručnjake, imaju tender sertifikate, imaju zvučno ime i odličnu dugogodišnju saradnju sa vrhom u milionske dugove posrnulog Fonda…

Izuzetno važan sistem, od kojeg zavisi svakodnevno funkcionisanje devastiranog zdravstvenog sistema Republike Srpske, nijednog trenutka ne smije da stane, a „prointerovci“ to svakako znaju da naplate.

U odluci o dodjeli ugovora od 10. maja, baš kao i prethodne godine, stoji da mjesečno uzimaju 48.000 KM, odnosno 56.160 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Godišnje ovaj dil između direktora Fonda Dejana Kusturića i vladajućoj strukturi omiljenog „Prointera“ košta 673.920 KM.

Niko u Fondu, kao i prethodnih godina, nije objasnio iz koje kase će za tender težak 585.468 KM uzeti još 88.500 KM kako bi se uklopio u „Prointerovu“ ponuđenu cifru.
NARODE, GOOGLAJ!

U nevješto „zavijenim“ odgovorima Žurnalu poručuju:

„U toku je potpisivanje ugovora sa izabranom kompanijom u postupku javnih nabavki za održavanje poslovnog informacionog sistema Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Svi detalji se mogu pronaći na našoj internet stranici u linku ‘javne nabavke’, jer Fond redovno objavljuje sve dokumente vezane za javne nabavke.“

Takođe, ne komentarišu ni prethodno uloženu žalbu banjalučke firme „Inteh“, koju je, zanimljivo, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH lako odbacila.

Nakon što novi-stari ugovor bude potpisan, IT stručnjaci sve će naplaćivati po decidno nabrojanim stavkama koje su poslali Fondu:

Za izmirenje fakture velikodušno je ostavljeno deset dana nakon što ona stigne na adresu finansija FZO.

I PROŠLE GODINE DESETINE HILJADA MARAKA ZA PIS

Istovjetan ugovor prošle godine je dodijeljen beogradskom i banjalučkom „Prointeru“. Tokom tog tendera postupak izbora ove firme bio je izuzetno interesantan. I konzorcijum „Lanaco“ i „Alf-om“ drznuo se da pošalje svoju ponudu.

Ona „Prointerova“ bila je nepotpuna jer se za dva člana tima nije moglo utvrditi da li su ovlašteni Microsoft treneri „u neprekidnom trajanju od minimum pet godina“. „Lanaco“ i „Alf-om“ ispunili su sve uslove.

„Grupi ponuđača ‘Prointer’ Banjaluka i Beograd 17. oktobra 2017. godine dostavljen je zahtjev za pojašnjenje ponude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovaj kandidat je 25. oktobra dostavio traženo pojašnjenje koje je zaprimljeno na protokolu ugovornog organa“, navedeno je tada u odluci FZO RS.

Zatim „Alf-om“ 30. oktobra „Alf-om“ raskida konzorcijski ugovor, a kao razlog navodi to što su „primorani da angažuju vlastite kapacitete kako bi završili druge ugovorene poslove“.

„Grupa ponuđača ‘Lanaco’ i ‘Alf-om’ više nije legitimna, odnosno ne postoji i samim tim nije kvalifikovana za dalje učešće u ovoj proceduri“, naveo je direktor Kusturić.

Tako je ponuda banjalučkih i beogradskih snaga „Prointera“ pobijedila u trci za posao težak više od pola miliona KM.

DVA MILIONA ZA GODINU DANA

Ovo svakako nije jedina zanimacija „Prointera“ u FZO RS. Krajem 2017. od ove firme je za 150.000 KM kupljeno 85 računara. Jednostavna računica – samo jedan računar Kusturić je plaćao u prosjeku 1.762 KM.

Novi ugovor sa “Prointerom” uslijedio je u oktobru 2018, kada je za računare i opremu dato još 260.000 KM.

Novembra 2018. godine firmi je dodijeljen ugovor od 800.000 KM i to za opremanje data centra. Već je stara vijest da je “Prointer”, kao i nebrojeno puta na dosadašnjim tenderima, bio jedini ponuđač.

Kada se sve sabere, vrijednost poslova „Prontera“ sa Fondom za samo godinu dana iznosila je skoro dva miliona KM.

130 DANA – 52 TENDERA!

Gotovo nijedna firma u Republici Srpskoj ne može da se pohvali ni približno dobrim uspjehom kao „Prointer“.

Kako je Žurnal već pisao, samo 130 dana 2019. godine ovoj firmi bilo je potrebno da dobije 52 tendera vrijedna 7.362.351 KM sa PDV-om. Tu su i tranše iz šest višegodišnjih okvirnih sporazuma vrijednih ukupno 2.301.126 KM. Tako dnevno iz budžeta dobijaju više od 74.000 KM.

Iza ove firme, i dalje prema nezvaničnim informacijama, stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju demantovao je samo jednom. Godinama kasnije, iako se ponavljala u medijima, nije mu smetala.

„Prointer“ Žurnalu odgovara, a ponekad i demantuje na isti način:

„Ne osporavajući pravo da javnost bude što bolje upoznata kako se troši javni novac, ovako tendeciozno napisani tekstovi, bez prava na odgovor, jasno pokazuju da nije cilj da se zaštite javni interesi, već da se pojedini krugovi obračunaju sa pojedinim kompanijama koje iz nekog razloga predstavljaju trn u oku njihovim finansijerima.“

(zurnal.info)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar