Biljna ishrana ključni faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Biljna ishrana ključni faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Jedna od najvećih međunarodnih konferencija o intervencijskoj kardiologiji koju organizuje “MedStar Heart & Vascular Institute”, održana je prošlog vikenda u Vašingtonu. Jedna od glavnih tema bila je ishrana kao ključni faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Konferencija služi kao forum za stručno obrazovanje lekara i učesnika zdravstvene zaštite o novoj kardiovaskularnoj…

Jedna od najvećih međunarodnih konferencija o intervencijskoj kardiologiji koju organizuje “MedStar Heart & Vascular Institute”, održana je prošlog vikenda u Vašingtonu. Jedna od glavnih tema bila je ishrana kao ključni faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Konferencija služi kao forum za stručno obrazovanje lekara i učesnika zdravstvene zaštite o novoj kardiovaskularnoj tehnologiji i intervencijskim procedurama iz te oblasti. Svi kardiolozi na tribini složili su se da su biljna ishrana i ishrana koja sadrži više biljnih namirnica najvažnije za srčane bolesti.

Dr Kim Vilijams, bivša predsednica Američkog kardiološkog koledža, prezentovala je važnost biljne ishrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim nje, dr Daniela Belardo predstavila je raspravu o tome kako kardiolozi mogu da uključe biljnu ishranu u svoju praksu.

Na kraju je dr Rob Ostfeld predstavio mediteransku ishranu koja podrazumeva više biljnih namirnica i njen pozitivan uticaj na oporavak nakon srčanog udara. Dr Itan Vajs naglasio je važnost biljaka i svođenje zasićenih masnoća na minimum. Prema njegovom mišljenju, takva ishrana je najzdraviji izbor za kardiovaskularne bolesnike.

Dr Angela Tejlor je predstavila prednosti biljne ishrane u lečenju bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom, dok je dr Eugenia Janos predstavila uticaj prehrambenih intervencija na kardiovaskularni rizik i istakla važnost mediteranske i biljne ishrane bogate voćem, povrćem, mono i polinezasićenim mastima.

Kardiovaskularne bolesti – vodeći uzrok smrtnosti

Ne treba zaboravite da su kardiovaskularne bolesti vodeći zdravstveni problem. Prоcеnjuје sе dа ćе brој umrlih оd оvе grupе bоlеsti dо 2030. gоdinе dоstići 23 miliоnа i pоstаti prvi uzrоk smrtnоsti širоm plаnеtе.

Svаkоg dаnа u svеtu оd pоslеdicа nеkе оd bоlеsti srcа i krvnih sudоvа umrе prоsеčnо 49.000 оsоbа, а svаki 10. је osoba starosti оd 30 dо 70 gоdinа. Kada sve ovo uzmemo u obzir, ono što pojedinac može da uradi, u smislu malih izmena prehrambenih navika, je minimalan napor koji mnogo doprinosi kardiovaskularnom zdravlju.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Zdrave i ukusne tortilje koje možeš ponijeti na posao

Vanja A

Osvježavajući sladoled od avokada!

Vanja A

Nije za svakoga isto: Koliko vode treba dnevno da popijete i od čega to zavisi?

V.R.

Ostavite komentar