10. Novembra 2022.

“Bili smo obavešteni”; “Rusija i Ukrajina će vidati rane”

Big Portal

Bajden je u obraćanju novinarima nakon izbora za Kongres izneo i tvrdnju da su SAD “ranije bile obaveštene” o planovima Rusije da izvede vojsku iz Hersona. On je izrazio čuđenje što je Moskva čekala kraj izbora za američki Kongres kako bi objavila svoju odluku.

“Interesantno je da su čekali do kraja izbora da bi doneli takvu odluku iako nam je već neko vreme bilo poznato da nameravaju da to urade” rekao je Bajden.

Bajden je na pres konferenciji u Beloj kući napravio omašku nazvavši Herson Faludžom. Reč je o gradu u Iraku gde su vođene krvave borbe tokom američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Upitan da li postoji mogućnost da se Kijev odluči na teritorijalne ustupke Rusiji, Bajden je odgovorio da je to na Kijevu da odluči.

“Ništa što se tiče Ukrajine ne može se rešavati bez Ukrajine. Tako nešto nemam na umu (ustupke), pretpostavljam da je suština u tome da li se ruska vojska povlači iz Faludže”, rekao je on i odmah se ispravio, rekavši da je mislio na Herson.

Podsetimo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je juče na sastanku sa generalom Sergejom Surovikinim, komandantom združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije, da ruska vojska treba da se povuče na levu obalu Dnjepra.

“Izvršivši svestranu procenu trenutne situacije, predlažemo da se organizuje odbrana na levoj obali reke Dnjepar. Znam da je to veoma teška odluka. Osim toga, deo snaga i sredstava će biti oslobođen i upotrebljen za aktivna dejstva, uključujući i ofanzive na drugim pravcima u zoni operacije”, rekao je Surovikin.

Bajden je rekao i da Amerika neće dati rakete velikog dometa Kijevu, jer ne očekuju da Ukrajina gađa rusku teritoriju.

“Pružili smo im razumne mogućnosti da se zaštite. Dali smo im ‘Himars’, možemo da ih opremimo sa dva tipa raketa – dometa preko 600 milja (oko 900 kilometara) i oko 160 milja, ali im ove prve nismo dali, jer ne očekujem da će početi da gađaju rusku teritoriju”, rekao je Bajden.

Kako je dodao, daleko je od toga da Bela kuća ispunjava sve zahteve ukrajinskih vlasti i kao primer naveo i to što su SAD odbile uspostavljanje bespilotne zone iznad Ukrajine.

Američki predsednik je rekao da za sada nije jasno da li je Ukrajina spremna na kompromise sa Rusijom kako bi se okončao sukob.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare