"Bild": Njemačka se tajno priprema za nuklearni rat - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Bild”: Njemačka se tajno priprema za nuklearni rat

U Njemačkoj su održane tajne vježbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, piše njemački list “Bild”.

Prema informacijama lista, vježbe pod nazivom “Stabilno podne” održane su na avio-bazi Nervenih u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija uz učešće njemačkog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika.

U manevrima su učestovali lovci bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vježbi je, kako tvrdi “Bild”, uvježbavanje odbrane Njemačke pomoću atomskih bombi.

Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, nego u protekle tri decenije.

Autori smatraju da je glavni razlog tome povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Sporazum o likvidaciji raketa

Početkom prošle godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju sporazuma. Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da posjeduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara, prenosi Sputnjik.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar