10. Decembra 2020.

Bilčik: Očekujemo više od Srbije

Big Portal

Pozvao je i sve evroparlamentarce da podrže konstruktivno zalaganje srpskih vlasti u sprovođenju važnih reformi u zemlji.

Očekujemo više od Srbije, ali i od EU – suština je Bilčikovih zaključaka i ocena iznesenih u nacrtu Izveštaja o Srbiji, koji je danas predstavio pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Bilčik je poručio da je otvaranje poglavlja ”početak dugog pregovaračkog procesa” ispunjavanja obaveza i prelaznih merila, ali i da istovremeno može da bude podrška ”političkim promenama” kada je reč o geopolitičkim izazovima i reformama na Zapadnom Balkanu.

On napominje da je nacrt njegovog Izveštaja zasnovan na četiri osnovne oblasti, od kojih je prva oporavak zemlje od pandemije.

”Nadam se da će ovaj opravak da približi Srbiju i EU”, poručio je Bilčik.

Druga oblast se tiče reformi i to prvenstveno u oblasti vladavine prava.

Izvestilac za Srbiju u EP ocenjuje da ”politička kriza u Srbiji iz 2019/2020 još uvek nije završena” i poziva sve relevantne političke faktore u zemlji da u potpunosti učestvuju u političkom nadmetanju i demokratskim institucijama u zemlji.

On je nagalsio da je EP spreman da nastavi Međustranački dijalog, čiji bi rezulatati trebalo da se vide ”znatno pre sledećih izbora” u zemlji, zakazanih za proleće 2020. godine.

”Cenim to što je nova vlada usvojila predlog ustavnih amandmana i podnela ga Narodnoj skupštini. Svi znamo koliko je teško promeniti Ustav Srbije, ali potrebna nam je što sveobuhvatnija promena, s ciljem pristupanja Srbije EU”, naveo je Bilčik.

On je posebno naglasio važnost napredovanja Srbije u oblasti slobode medija i izražavanja i izrazio zabrinutost zbog izveštaja o nasilju i pretnjama novinarima.

”Ohrabruje činjenica da je nova ministarka kulture Maja Gojković povukla sve zahteve za pokretanje sudskog postupka protiv medija i novinara i obaveštenja javnosti protiv određenih medija. Istovremeno, Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije usvojen je 3. decembra”, kaže Bilčik.

Vldimir Bilčik je istakao ”kontinuirano i konstruktivno” zalaganje Srbije kada je reč o odnosima u regionu, posebno u dijalogu sa Prištinom, dodajući da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ”prioritet i preduslov za pristupanje EU”.

”Istao kao što od Srbije očekujemo više, tako moramo očekivati više i od sebe. Ova godina je naglasila da evropska perspektiva nije data. Ostali spoljni akteri, Rusija i Kina, koriste svaku priliku da povećaju svoj uticaj na region i Srbiju”, ocenio je Bilčik.

On je pozvao EU da ”iskoristi sve strateške alate”, uključujući i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Vladimir Bilčik je na kraju svog izlaganja pozvao sve u EP da podrže konstruktivno zalaganje srpskih vlasti u sprovođenju važnih reformi u zemlji.

Evropski parlementarci mogu do 15. decembra da podnesu amandmane na nacrt Izvešataj o Srbiji, o kome će se u Spoljnopolitičkom odboru glasati 4. februara.

Izvešataj bi u formi Rezolucije o Srbiji trebalo da bude usvijen na plenarnom zasedanju EP u martu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare