25. Decembra 2019.

Bilbordi protiv obilježavanja Nove godine u BiH

Big Portal

“Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu”, “Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć”, “Pa ko poštiva Alahove propise znak je čestitog srca”, poruke su na bilbordima koje su postavili članovi tuzlanskog džemata Kula.

Džemat je, inače, najmanja organizaciona jedinica pripadnika islamske vjeroispovesti. Muslimani, oni radikalniji protive se svakom oblliku obilježavanja Nove godine i Dada Mrazu kao simbolu.

Fotografije bilborda postavljene su na fejsbuk stranici džemata Kula, a u komentarima se može vidjeti da je javnost BiH podijeljena.

Dok jedni oštro usuđuju ovakav potez za koji smatraju da predstavlja govor mržnje, drugi ga u cjelosti podržavaju, prenio je sarajevski portal Klix.

https://www.facebook.com/dzematkula/posts/1713995588736434

Iz tuzlanskog džemata za portal su rekli da su plakati postavljeni na lokalitetima u Kalesiji i Živinicama.

“S obzirom da vlada veliki interes za njih, možda ih postavimo na još nekoliko lokacija”, dodali su ne precizirajući gdje bi novi bilbodri mogli osvanuti kao ni konkretne razloge za njihovo postavljanje na pomenutim lokacijama.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dosad nije evidentirana prijava građana vezano za postavljene bilborde, kao što je to bio slučaj u ranijim godinama kada su u Tuzli osvanuli natpisi kojima se građanima savjetuje da ne proslavljaju Novu godinu.

Inače, džemat Kula postoji već nekoliko godina u istoimenom naselju u Tuzli, a Islamska zajednica BiH ga je 2016. godine uvrstila na listu paradžemata.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare