"Bila sam debela i ljepuškasta" - BIGportal.ba
Ex Yu

“Bila sam debela i ljepuškasta”

”Bila su to srećna vremena.”

Mira Banjac je glumica koja ne deli zadatke, glumica koju ne pamtimo ”po istim ulogama” ili ”malo drugačijim”. Svaka njena uloga je temeljna, diše novim životom i tako svaki put … drugačija, smela, dostojanstvena i s visokim umetničkim dignitetom.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja, između ostalog dveju Sterijinih nagrada, statuete “Joakim Vujić”, Oktobarske nagrade Novog Sada, potom nagrade “Pavle Vuisić” i Dobričin prsten, najvećih glumačkih priznanja u filmskoj i pozorišnoj umetnosti. Na 48. Festu uručena joj je nagrada ”Beogradski pobednik”. Takođe, dobitnica je Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti ”Pavle Jovanović” za 2019.godinu.


O glumi, značaju njenih kolega i zahvalnost prema svima njima Mira Banjac uvek ističe. Pa i u doba korone, kako kaže za B92.net, raduje je nova odluka Vlade za pomoć slobodnih umetnika jer ”neće ostati na hlebu i vodi.”

Kako ste? Kako ste podneli karantin?

”Dobro sam, moramo biti svesni da je ova situacija bila vanredna. Radila sam oko kuće šta sam imala, pridržavala sam se svih mera moram da kažem. Plašila sam se za kolege slobodne umetnike, ali izgleda da neće ostati na hlebu i vodi. Dobro je da je najavljena finansijska pomoć samostalnim umetnicima u Srbiji, umirilo me je.”

Kultura je promenila privremeno oblik, bilo je dosta onlajn sadržaja. Šta mislite o prikazivanju predstava onlajn i svim sadržajima koji su se plasirali onlajn?

”Mislim da je kultura morala da zadrži svoju publiku i da je tako prikazivanje dobro. Gledala sam neke stare filmove, naletela sam čak sam i na neke svoje za koje sam zaboravila gde i kada sam ih snimala. Dobro je da takvi snimci postoje, dobro je da postoji taj trezor koji sve to čuva, jer mi glumci ništa ne bismo niti smo sačuvali.”

Šta pomislite kada pogledate svoje nekadašnje uloge?

”Pomislim da sam bila debela (smeh) i lepuškasta.Pomislim na sve sjajne kolege sa kojima sa sarađivala, reditelje, tehničare. Bila su to srećna vremena.”

Jel Vam nedostaje gluma?

”Jako. Jako mi nedostaje. Ne može da se prognozira ništa, ali se nadam da će se sve vratiti normalnom toku do kraja juna, početkom jula. Ne zna se ni da li će se festivali održati, još se ništa ne zna.”

Većina ljudi je nešto otkrila o sebi tokom karantina, jeste li Vi nešto otkrili?

”Nikada u životu, za svojih 90 godina, nisam gledala kako se priroda budi. Moja ulica je puno drveća i biljaka i ja sam svakog dana posmatrala njen rast. Kako se biljke otvaraju, razvijaju, kako drveće cveta. Eto, zamislite nikada to nisam pratila, sada sam videla i srećna sam što jesam.”

Danas objavljeno

Kim Kardashian ponovo iskopirala Jelenu Karleušu?

Vanja A

Marija Šerifović godinama ide kod terapeuta

Vanja A

Konstrakta pokazala kako uživa na odmoru

Vanja A

Ostavite komentar