BILA JE TO MOJA SAHRANA Slavni fudbaler je tako opisao svoj posljednji meč - BIGportal.ba
Fudbal Sport

BILA JE TO MOJA SAHRANA Slavni fudbaler je tako opisao svoj posljednji meč

Postoje ljudi koji zauvijek obilježe epohu. Jedna od prvih fudbalkih zvijezda koja je prerasla sport i postala ikona bio je legendarni Marko van Basten.

Holanđanin je postigao niz fenomenalnih golova, njegovi voleji se i danas prepričavaju, njegove minijature u Milanu puštaju na fudbalskim akademijama. Nedavno je za BBC otkrio kroz šta je sve prolazio u životu.

Dio ovoga što je pred vama je sam napisao u autobiografiji “Moj život, moja istina”. Prva strašna, možda i najstrašnija stvar koja ga je odredila život, dogodila se kada je imao sedam godina i sa drugom otišao u šetnju po zaleđenom jezeru. Led je pukao, drug je potonuo, a pokušaji spasavanja ostali su bez uspjeha.

– Nosio je vunenu kapu tog dna, neka vrsta trkačke kape, plava sa bijelim i dvije crvene pruge. Sjećam se da je nastavila da pluta po vodi. Imao sam sedam godina i to je naravno imalo velikog uticaja na moju ličnost. Ali kakav je zapravo bio efekat, ne znam. Volio sam da igram fudbal, a Jopi je bio moj prijatelj. Nisam razumio šta znači smrt. Više nije bio tu, to je stvarnost. Imao sam njegovu malu fotografiju i svuda sam je nosio sa sobom, ali nakon desetak godina odjednom nisam mogao da je nađem. Moj otac je bacio i rekao da moram da zaboravim na prošlost.

O Markovoj karijeri zna se sve. Veliki uspjesi, potezi o kojima se i danas priča, čuda koja je pravio po terenu, gol Rusima i dalje je jedan od najboljih svih vremena. Sve to, uključujući i tri Zlatne lopte iz 1988, 1989. i 1992. godine Van Basten bi sada mijenjao za nešto drugačiji život. Život bez bolova!

– Da sam imao iskustvo koje sada imam znao bih da nije vrijedno bola koji i sada osećam. Zaista nije vredno! Problemi sa zglobom mi utiču na svakodnevnicu i da ponovo mogu da biram sigurno bih drugačije birao.

Agonija traje od 1993. godine, a poslije operacije zgloba dvije godine kasnije odlučio je da završi karijeru. Ili je jednostavno mora da je završi, iako je imao samo 30 godina.

– Bila je to sahrana. Moja sahrana, a ja sam na njoj bio gost! Ne mene kao čoveka nego mene kao fudbalera. Tako sam se osjećao, tako su se osećali i moji saigrači, navijači na stadionu, navijači koji su gledali na televiziji. To je bio unikatan trenutak, to je bila istorija. Momenat u kojem sam umro kao fudbaler.

Danas objavljeno

Piksi o Superligi: Gospodo, fudbal je širi pojam od 12

Vanja A

FIFpro “podigao glas” protiv UEFA

Vanja A

Koliko će De Brujne pauzirati? Protiv Aston Vile sigurno

Vanja A

Ostavite komentar