Bila je kod PEDIKIRA, pa otišla na bazen... - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bila je kod PEDIKIRA, pa otišla na bazen…

Slučaj Beograđanke koja ne zna gde je dobila gljivičnu infekciju noktiju razlog je da se zabrinu mnoge žene.

Gljivice se češće dobijaju na nožnim noktima, a mogu da prerastu u ozbiljan zdravstveni problem. Beograđanka koju su nokti počeli da svrbe, kada je ponovo otišla u kozmetički salon shvatila je da su potpuno opozeleneli. Lekovima je sprečena infekcija, nokti su joj otpali i posle šest meseci će joj izrasti novi,  a sredstva kojima je mogla da spreči nastanak gljivica nalazila su joj se u – frižideru!

Gljivice na noktima su česta pojava, a radi se o promeni na noktima koju izazvaju mikroorganizmi koji se razvijaju u mračnim, vlažnim i toplim uslovima. Lečenje noktiju traje nedeljama i najčešće – otpadnu. Međutim, ukoliko se proces “uhvati” na samom početku nade u brzo izlečenje su veće.

Gljivice na nožnim noktima se najčešće “pokupe” hodanjem bez papuča oko bazena ili po pločicama banja i spa centara koje posećuje veliki broj ljudi. Dobijaju se i nošenjem sintetičkih čarapa i sandala koje sprečavaju disanje kože. Najleščće se dobijaju od veštačkih noktiju.

Pre nego što se infekcija značajnije prpoširi, evo nekoliko prirodnih recepta za njihovo efikasno suzbijanje.

Lekoviti jogurt

Jogurt sadrži takozvane “dobre bakterije” koje su veoma korisne u borbi protiv gljivica. Jednostavno utrljati na vidljiva i lako dostupna obolela mesta i isprati nakon nekoliko minuta delovanja. Ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta u toku dana.
 
Soda bikarbona

Glavna prednost koju pruža soda bikarbona je što stvara alkalnu sredinu koja ne prija razvoju gljivica na nogama.
Pomešajte vodu i sodu bikrabonu tako da dobijete gustu pastu. Pomoću vate nanosite na obolela mesta i ostavite da stoji 15 minuta, pa isperite toplom vodom.Mikoza noktaMikoza nokta se javlja kod starijih osoba, pretežno muškaraca i onih koje pate od loše cirkulacije. Gljivice na noktima nogu pojavljuju  10 puta češće nego na rukama. Nokti postaju tamni, bez sjaja, vrlo krhki ili isprekidani, počinju da se listaju i poprimaju neugodan miris.

Jabukovo sirće

Pored sode bikarbone, jabukovo sirće je druga stvar koju uvek morate imati u kući, a posebno ako vas muče gljivice na nogama. Pomešajte dve čaše vode sa pola čaše jabukovog sirćeta u lavoru i potapajte noge oko pola sata.

Beli luk i jabukovo sirće treba uvek imati u  kući.


 Kupka od belog luka

Beli luk je čudesan sastojak sa moćnim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, koji može da vam pomogne da izlečite gljivice na nogama. Uzmite nekoliko glavica belog luka, sitno ih izgnječite i stavite u lavor sa vodom. Potopite noge na pola sata.
 
Ulje divljeg origana

Ovo je još jedna moćna biljna opcija koja ima snažna antigljivična svojstva. Da biste upotrebili ulje divljeg origana za lečenje gljivica na nogama pomešajte nekoliko kapi ovog ulja sa kafenom kašičicom maslinovog ulja i mažite obolele nokte.

Orahovo ulje

Za lečenje gljivica na noktima preporučuje se i češća upotreba orahovog ulja.

Novosti.rs

Danas objavljeno

Jednostavne jutarnje navike za jačanje metabolizma

Vanja A

Kako na sat vremena zaboraviti na poslovne brige?

Vanja A

Voće koje najviše deblja

Vanja A

Ostavite komentar