Bila je fatalna, radila je za dvije države, a evo kako je završila poznata špijunka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bila je fatalna, radila je za dvije države, a evo kako je završila poznata špijunka

Bila je inspiracija mnogim piscima.

Margareta Gertruda Zele bila je jedna od najmističnijih ličnosti 20. veka, poznata pod imenom Mata Hari. Rođena je 7. avgusta 1876. u Holandiji, bila je glamurozna i egzotična igračica i kurtizana. Streljana je kao nemački špijun u toku Prvog svetskog rata.

Poticala je iz imućne porodice, a udala 1895. g. za škotskog oficira. Prvo su živeli na Sumatri, a kasnije se vraćaju u Evropu, gde će se i razvesti. Imali su dvoje dece koji su rano umrli. U Parizu postaje egzotična plesačica 1905. godine i tada počinje da se predstavlja pod umetničkim imenom.

Mata Hari na malajskom jeziku znači “sunce” ili “oko dana”

Foto: Depozit

Počela je da radi za nemačku tajnu službu u prvim godinama 20. veka, dok je nastupala u Berlinu.

Pored egzotičnog plesa, bila je poznata po pohotnom načinu života, a svojim stilom življenja bila je inspiracija mnogim piscima i režiserima.

NJen stvarni angažman u ulozi špijuna nikad nije potvrđen

Iako nikad nije do kraja razjašnjena njena obaveštajna aktivnost – Francuzi su je na osnovu navodnog priznanja 1917. streljali zbog špijunaže.

Tokom Velikog rata putovala je širom Evrope: Engleske, Francuske, Španije i Holandije. Januara 1917. jedna od nemačkih tajnih poruka je pominjala usluge špijuna H-21. U hotelskoj sobi u Parizu, tajna služba Francuske ovog špijuna je identifikovala je kao Matu Hari. Osuđena je kao nemački špijun i streljana 15. oktobra, 1917. NJen stvarni angažman u ulozi špijuna nije nikada bio potvrđen.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Sumanuto: Kardi Bi kupila ćerki poklone od 29 hiljada dolara

Vanja A

Balensijaga i Ramštajn – saradnja koju niko nije želio

Vanja A

Četiri dana nakon Philipove smrti kraljica se vratila dužnostima

Vanja A

Ostavite komentar