Bil Gejts nezadovoljan vakcinom i dijagnostikom kovida - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Bil Gejts nezadovoljan vakcinom i dijagnostikom kovida

Bill Gejts, osnivač Microsofta i veliki filantrop, kroz svoju fondaciju je uložio velika sredstva u borbu protiv različitih bolesti širom sveta. U ovih godinu dana milioni su uloženi u istraživanje i razvoj vakcina protiv bolesti kovida 19, ali on nije zadovoljan kako je sve to ispalo.

Gejts je u razgovoru za Policy Exchange, tokom posete konferenciji COP26, otkrio kako nije zadovoljan vakcinama koje su trenutno dostupne.

“Nemamo vakcine koja blokiraju prenošenje. Dobili smo vakcine koje će vam pomoći, ali one samo malo smanjuju rizik od prenošenja virusa. Trebaju nam novi načini stvaranja vakcine, samog lečenja, znate, neki lekovi mogu da pomognu, ali manje nego što bi trebali. Nismo dobili ni bolju dijagnostiku”, rekao je Gejts.

Ono što se dogodilo je strašno

On je na opasnost od pandemije upozoravao poslednjih nekoliko godina .

“Prvi TED Talk sam održao 2015. godine i otad sam napisao brojne članke s naslovom “Nismo spremni za sledeću pandemiju” i, nažalost, to je bila bolja prognoza onoga što se dogodilo no što je iko mogao da zamisli.

“Od ekonomske štete do brojnih umrlih, to je jednostavno strašno” istakao je Gejts.

Nada se da će za pet godina moći da napiše knjigu koju će nazvati “Spremni smo za sledeću pandemiju”.

Ali biće potrebne desetine milijardi za istraživanje i razvoj. Verovatno će biti potrebno oko milijardu dolara godišnje za radnu grupu za pandemiju pri SZO koja sprovodi, ono što ja zovem “bacil igre”, gde vežbate šta će se dogoditi ako bioterorista donese male boginje na 10 aerodroma.

“Kako će svet reagovati na to? Znate, ne postoji pravi izvor epidemije. A bioterorizam izaziva epidemije koje bi mogle da budu još gore od onoga što možemo doživeti danas”.

“Ipak, napredak u medicini trebalo bi da nam pruži alate koji bi trebalo da budu mnogo bolji. Ako želimo da budemo spremni za sledeću pandemiju, potrebne su nam stvari kao što su proizvodnja jeftinih vakcina, velike fabrike…”, nije previše optimističan Gejts.

Na pitanje o slaboj prihvaćenosti vakcina u svetu i teorijama zavere ili dezinformacijama koje se šire društvenim mrežama, Gejts je bio jasan.

“To je nesrećna okolnost. Znate, u digitalnom svetu oduvek su postojale lude teorije i teorije zavere. Verovatno su se širili brže i efikasnije upravo zbog digitalnog sveta”, rekao je Gejts.

Dodao je da su vlade širom sveta možda morale da reaguju ranije umesto da napuste Fejsbuk i druge društvene mreže da se same bave time.

“Na kraju, vlade će morati da testiraju ove teorije zavere i uspore njihovo širenje. Samo kukanje na privatni sektor neće dovesti do rešenja. Priznajem, to je problem”, dodao je Gejts.

Dotakao se i pitanja klimatskih promena. On ističe da su inovacije izuzetno važne ako želimo da napravimo bilo kakav napredak u smanjenju uticaja čoveka na prirodu i u ublažavanju klimatskih promena.

Zeleni čelik i jeftini vodonik

Dodao je kako su emisije CO2 samo jedan od problema kojima bi trebalo da se pozabavi ceo svet.

Podsetio je kako su neke tehnologije koje mogu da utiču na ublažavanje klimatskih promena, poput solarnih panela za proizvodnju električne energije i litijum-ionskih baterija, na svoem početku bile izuzetno skupe.

No, kako je tehnologija postajala sve raširenija, njihova cena je padala.

“Moramo to da uradimo za najmanje šest drugih tehnologija – zeleni čelik, jeftini vodonik, vetroparkove na moru i slično. Za to je potrebno mnogo novca i mnogo inovacija, ali to je nešto što moramo da uradimo”, istakao je Gejts.

Danas objavljeno

Tipovi ljudi ne bi trebali da piju pivo

Vanja A

Ten za tren uz proizvode za samotamnjenje

Vanja A

5 razloga zašto započeti dan smutijem

Vanja A

Ostavite komentar