Bil Gejts ima novi projekat, a stručnjaci strahuju: "Privlačna meta za militante" - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Bil Gejts ima novi projekat, a stručnjaci strahuju: “Privlačna meta za militante”

Milijarderi Bil Gates i Voren Bufet, koji vode elektroenergetske kompanije, pokrenuće prvi projekat “naprednog” nuklearnog reaktora “Natrium”.

Projekat će graditi na mestu nekadašnje fabrike uglja u Vajomingu, a tačno mesto demonstracionog postrojenja biće ojavljeno do kraja godine.

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 megavata sa rastopljenim skladištem energije na bazi soli, što bi moglo povećati izlaznu snagu sistema na 500 MV tokom vršne potrebe za snagom. Postrojenje će koštati oko milijardu dolara.

“Mislimo da će Natrium promeniti igru u energetskoj industriji”, rekao je Gates na konferenciji za medije povodom pokretanja projekta.

Krajem prošle godine američko odeljenje za energetiku dodelilo je Gejtsovoj kompaniji “TerraPover” 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije Natrium, a odeljenje je u narednim godinama opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Ipak, stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih.

Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi biti obogaćeno mnogo većom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdevanja gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele da stvore sirovo nuklearno oružje, navodi se u nedavnom izveštaju.

Danas objavljeno

Sertifikovan Huawei punjač od 100W

Vanja A

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

V.R.

Stigla kazna, najveća dosad

V.R.

Ostavite komentar