Bil Gejts: Ako se pojavi još jedan... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bil Gejts: Ako se pojavi još jedan…

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta upozorio je na mogućnost izbijanja nove pandemije.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu učestvovao je na samitu “Tajm 100” u Njujorku i tom prilikom govorio o posledicama virisa kovid-19 kao i mogućnosti izbijanja novih pandemija.

Tom prilikom je naveo da čovečanstvo u slučaju sledeće pandemije ne bi trebalo da računa na sreću.

“Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, na primer pet odsto, to bi mogao biti kraj društva. Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 odsto”, rekao je Gejts za “Tajm” tokom samita.

Gejts je dodao kako bi samo u sklopu preventivnih mera i pripreme za sledeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na svetskom nivou.

“Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovečanstvu da bezbolnije i lakše prebrodi razorne pandemije”, zaključio je i pozvao svetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti.

Govoreći o ideji udruženih naučnika rekao je da bi time upravljala Svetska zdravstvena organizacija.

Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih naučnika bila bi obaveza izvođenja vežbi izbijanja epidemije u pojedinim državama kako bi se proverilo koliko su pripremljene.

“Iduća pandemija mogla bi imati puno veću stopu smrtnosti od kovida-19”, smatra Gejts.

Službeni broj umrlih od kovida u svetu iznosi oko 6.3 milijuna, a stručnjaci procenjuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva mnogo veći. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da je bilo oko 14.9 miliona smrtnih slučajeva povezanih s kovidom u 2020. i 2021. godini.

Danas objavljeno

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

M.

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Ostavite komentar