Bikini Ejmi Vajnhaus na izložbi u njemačkom muzeju - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Bikini Ejmi Vajnhaus na izložbi u njemačkom muzeju

Deset godina nakon smrti Ejmi Vajnhaus, njen bikini boje korala biće izložen u “Bikini Art Museum” u Bad Rapenauu u Nemačkoj, čiji stanovnici sa ponosom ističu da žive u prestonici kupaćih kostima.

U muzeju su već izloženi dvodelni kupaći kostimi Merilin Monro, Skarlet Johanson i brojnih drugih poznatih ličnosti.

Ejmin bikini boje korala sa ogromnim metalnim prstenovima kupili su kustosi na nedavnoj aukciji na Beverli Hilsu za 1.250 dolara.

“Bikini Ejmi Vajnhaus biće dodat najvećoj kolekciji kupaćih kostima BikiniArtMuseuma na svetu”, rekao je portparol muzeja, napominjući da će tamo biti izložen u prvoj polovini 2022.

Engleska soul pevačica umrla je 2011. u 27. godini. Više od 800 njenih predmeta otišlo je ispod čekića na dvodnevnoj aukciji održanoj na Beverli Hilsu 6. i 7. novembra.

Prvi svetski muzej bikinija nudi posetiocima pregled nekih od najvrednijih bikinija u istoriji. Naime, među eksponatima je i čuveni zlatni dvodelni bikini, čiji je šokantan kroj osmislio francuski inženjer Luj Reard 1947. godine.

Tu su i dvodelni kupaći kostimi koje nose filmske zvezde Merilin Monro i Brižit Bardo.

Kustosi “Bikini Art Museum-a” nastoje da se usredsrede na kulturnu istoriju kupaćih kostima i kako se dizajn promenio od 1870. do danas.

Od približno 1.200 eksponata izloženih na 1.500 kvadratnih metara izložbenog prostora, najatraktivnija je kolekcija od 12 od ukupno 16 originalnih dvodelnih modela koje je dizajnirao Reard 5. jula 1946. godine.

Da bi sprečio šok koji bi takav odevni predmet mogao da izazove, francuski dizajner ga je nazvao po atolu Bikini, mestu na Maršalovim ostrvima gde je iste godine testirana atomska bomba.

Datum 5. jul je proglašen Danom bikinija.

Kustosi muzeja kažu da priča o bikiniju nije samo priča o modnim trendovima i kulturi odlaska na plažu, već i o hapšenjima, skandalima i postepenoj emancipaciji žena.

Pored velikog broja kupaćih kostima, posetioce muzeja očekuju multimedijalne izložbe, umetnička dela i istorijske reklame za bikinije.

Preduzetnik iz Regenzburga i vlasnik muzeja bikinija Aleksandar Rusčeinski istražuje ovu temu sa svojim timom kustosa više od pet godina.

Danas objavljeno

“KISS” rokeri pomiješali Austriju i Australiju

Vanja A

Šešir je idealan modni dodatak, ali i zaštita od sunca

Vanja A

10 impresivnih rimskih građevina u svijetu

Vanja A

Ostavite komentar