23. Jula 2019.

Bijelo zlato iz Bretanje

Big Portal

Francuski poljoprivrednici u Bretanji, postali su poznati po takozvanom belom zlatu!  Riječ je o najkvalitetnijoj soli koju sakupljaju i obrađuju ručno po tradicionalnom metodu, što je postao jedan od najunosnijih poslova u tom regionu.

Močvarni predeli zapadne Francuske, poznati po platformama soli, postaju sve atraktivniji izvor zarade. U Žirandu, mestu u priobalju Atlantika, 380 farmera sa svojih platformi tradicionalnim metodama sakupi dve tone soli dnevno.
So iz Žirandoa je, kako kažu eksperti, najkvalitetnija so u svetu, a svake godine u 55 zemalja od izvoza se zaradi dva i po miliona evra.

Posle višegodišnjeg rada u Aj-Ti sektoru, jedan od mladih stručnjaka rešio je da postane farmer soli.

„Tehnika sakupljanja soli u bazene je zanat kojim se stanovništvo ovog područja bavi vekovima. Priroda je još u suživotu sa čovekom ovog podneblja, a sada nas ima 380 proizvođača soli“, kaže sakupljač soli Gabrijel Kuros.

So nastaje tako što se morska voda dovodi u polja u kojima se omogućava da ona ispari na suncu. To ostavlja kristale koji se tope brže nego kristali od industrijske soli.

Najdragoceniji proizvod koji se stvara je takozvani cvet soli koji se meša sa drugim mineralima na površini vode i ima karakterističan ukus. Taj dugotrajni proces okončava se sakupljanjem soli što se radi ručno kao i pre nekoliko stoleća.

Mukotrpan posao ipak je postao privlačan mladima zbog dobre zarade. Kvalitetna so je sve traženija pošto se sve više pažnje poklanja organskoj hrani i zdravom načinu života.

Nije retkost da oni koji žive u regionu dolaze da kupe so jer žele da pomognu stanovištvu da doprinese razvoju tog područja.

Poseban doživljaj za posetioce je da posmatraju kako farmeri skladište so, koja se vekovima na isti način obrađuje u Žirandou.

Živopisna priroda jedne od najstarijih naseobina u Bretanji – Žirando, koji je udaljen samo 50 kilometara od Nanta i priobalnog područja Atlantika, učinili su ga jednom od najatraktivnijih destinacija tog regiona.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare