3. Septembra 2021.

Bijeli luk – uvijek dobar, a druga strana medalje?

Big Portal

A sada, u današnje vreme, volimo da jedemo beli luk iz više razloga-posebno zbog ukusa koje dodaje u neki naš omiljeni recept.

Beli luk možemo da konzumiramo u mnogim oblicima. Naravno, postoji svež češanj belog luka koji treba iseckati i staviti u vaš alfredo sos.

Ali možemo da koristimo i tablete u prahu od belog luka, ulje belog luka i ekstrakt belog luka, koji je podvrgnut procesu starenja kako bi se proizvela veoma moćna ekstrakcija.

Kada je u pitanju beli luk, želeli smo da pronađemo sve moguće efekte, uključujući dobre, loše i ružne. Evo tajnih nuspojava konzumiranja belog luka za koje možda niste znali.

Možda ćete se osećati naduto

Beli luk sadrži mnogo ugljenih hidrata koji se nazivaju fruktan. Ovi ugljeni hidrati se takođe mogu naći u hrani poput pšenice, raži, luka, šparoga, grejpa, lubenice, crnog pasulja i indijskog oraha.

Prema Lori Čung RD, iz Vekner Medical Center -a sa Državnog univerziteta Oajo, ljudi se često pogrešno dijagnostikuju sa intolerancijom na gluten kada u stvari mogu da imaju netoleranciju na fruktane.

Simptomi intolerancije na fruktane su vrlo slični netoleranciji na gluten i uključuju stvari poput nadutosti, bolova u stomaku, grčeva i viška gasova. Ako često imate slične gastrointestinalne probleme nakon što jedete beli luk, možda bi trebalo da budete oprezni!

Prema trenutnim gastroenterološkim izveštajima, FODMAP ishrana može da bude od pomoći onima sa mogućom netolerancijom na fruktan, mada je potrebno još istraživanja da bi se utvrdila efikasnost ovoga.

Takođe je pokazano da kuvanje belog luka može pomoći u ublažavanju nekih mogućih probavnih tegoba.

Možda ćete dobiti gorušicu

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), vrlo je čest problem kod odraslih koji uzrokuje višak refluksa kiseline u jednjaku. Ovo stvara mnogo bola, mučnine i gorušice.

Ako imate GERB ili ste lako podložni kiselini, možda ćete želeti da budete oprezni sa količinom belog luka koju konzumirate.

Naše telo ima donji ezofagealni sfinkter (LES), koji je grupa mišića koja sprečava da želučana kiselina putuje nazad do jednjaka.

Prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti, beli luk može da oslabi “ton” ovih LES mišića i izove gorušicu, posebno za one sa GERB -om ili sličnim bolestima.

Možete da ojačate imunološki sistem

Beli luk nam može pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Prema časopisu “Journal of Immunology Research”, beli luk može poboljšati naš imunitet stimulisanjem različitih vrsta ćelija u našem telu koje su direktno povezane sa funkcijom našeg imunološkog sistema.

U ovom izveštaju naglašeno je da je potrebno još više studija na ljudima o ovoj temi, ali trenutni nalazi su vrlo obećavajući.

Druga studija iz kliničke ishrane otkrila je da ekstrakt ekstraktovanog belog luka može imati pozitivan rezultat i na imunitet.

Ova studija dala je 60 učesnika dnevnu dozu odstajalog ekstrakta belog luka, a druga grupa od 60 učesnika placebo.

Nakon probnog perioda, otkriveno je da je grupa koja je uzimala ekstrakt prijavila mnogo manje ozbiljne simptome prehlade/gripa, kao i manje vremena da preleži virus.

Možda možete da ga koristite kao sredstvo protiv gljivica

Poznato je da beli luk sadrži određena antimikrobna svojstva, što je u osnovi način na koji biste mogli da opišete nešto što ubija ili uništava određeni organizam. “Antimikrobno” je krovni izraz koji uključuje stvari poput antibakterijskih i gljivičnih.

Izveštaj Ulster Medical Journal -a otkrio je da beli luk ima svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv devet od 24 uobičajene bakterijske infekcije navedene u izveštaju, kao i jedne od 10 navedenih gljivica: candida parapsilosis.

Ovo je uobičajena vrsta kandide (ili kvasca) koja ponekad može dovesti do gljivičnih infekcija ako je ima previše.

Beli luk može biti korisno sredstvo protiv gljivica, ali se preporučuje kao dodatak drugim vrstama lekova protiv gljivica i ne treba ga nužno koristiti samostalno dok se ne obavi više istraživanja.

Može da poboljša kognitivnu funkciju

Neka istraživanja su otkrila da beli luk može imati pozitivan efekat na našu kognitivnu funkciju. Prema Journal of Nutrition, poznato je da ekstrakt odstojalog belog luka smanjuje naše šanse za kognitivni pad, a istovremeno pomaže u poboljšanju pamćenja i zadržavanja.

Izveštaj pronađen u Eksperimentalnoj i terapijskoj medicini takođe je otkrio da bi ekstrakt belog luka mogao da se izbori sa određenim vrstama raka, srčanim oboljenjima i pomogne u sprečavanju demencije zbog svojih jedinstvenih antioksidativnih svojstava.

Može da snizi krvni pritisak

Beli luk je takođe poznat po svojim svojstvima koja vremenom mogu sniziti nivo krvnog pritiska.

Prema izveštaju Nutrition Journal o potrošnji belog luka, konzumiranje svežih čenova belog luka ili proizvoda od belog luka može imati pozitivne efekte na snižavanje krvnog pritiska.

U izveštaju koji je objavila “Dove Medical Press”, otkriveno je da je jedan od glavnih faktora za snižavanje krvnog pritiska sa belim lukom zasnovan na polisulfidima koji se nalaze u njihovom sastavu.

Ovi polisulfidi pomažu u regulisanju onoga što je poznato kao “redoks signalni putevi” u našem telu, a to su načini na koje naše ćelije dobijaju važne poruke o stvarima koje zahtevaju popravku ili zaštitu.

Ovo uključuje održavanje nivoa krvnog pritiska u našem telu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare