27. Decembra 2020.

Bijela i dalje najpopularnija boja automobila u svijetu

Big Portal

Axalta Coating Systems, kompanija koja se bavi proizvodnjom boja za potrebe automobilske industrije, objavila je godišnji izveštaj u vezi s preferencama kupaca. Da li je iznenađujuće ili ne prosudite sami, ali bela i crna su i dalje najomiljenije.

Po 68. „Global Automotive Color Popularity Reportu“, uprkos različitim karoserijskim stilovima koje su proizvođači automobila plasirali tokom 2020., kupci su nastavili da gravitiraju ka „monohromatskom“ izboru kada je kolorit njihovih vozila u pitanju. Bela je i dalje najpopularnija, deseti put zaredom.

Axalta kaže da je 81 odsto automobila proizvedenih u 2020. obojen u neutralne nijanse: belu, crnu, sivu i „srebrnu“. S tim u vezi, registrovan je izvestan pomak od „srebrne“ ka sivoj, s tim što se na sivu gleda kao na moderniju i luksuzniju. Ono što se definitivno može reći za novopečene vlasnike automobila u 2020. je da nisu nimalo avanturistički nastrojeni kada je boja njihovih limenih ljubimaca u pitanju.

Dakle, na bele automobile se odnosi 38 odsto tržišta. Slede crna s 19 odsto i siva s 15. „Srebrnoj“ je nešto opala popularnost. Plava i crvena su takođe u prvih deset, sa 7 odnosno 5 odsto učešća. Jedini „rizici“ na globalnom nivou ove godine, kada je o koloritu automobila reč, vezani su za braon/bež (3%) i žutu/zlatnu (2%).

Kao i u ranijim godišnjim izveštajima, Axalta naglašava regionalne razlike, ali one su minorne. Primera radi, u Evropi je siva nadmašila crnu, dok je plava ušla u prvih 5.

Da li se u ovakvom izboru ogleda nedostatak mašte kod današnje ljudske populacije ili je nešto drugo u pitanju?

Izvor: Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare