BiH za ambasadu u Španiji daje 3,4 miliona maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH za ambasadu u Španiji daje 3,4 miliona maraka

Bosna i Hercegovina na sve načine pokušava da se svijetu prikaže kao prosperitetna i stabilna zemlja, dok su njeni građani među najsiromašnijim na kontinentu. Svoj imidž pokušava da gradi preko diplomatskih predstavništava, pa će tako u sređivanje objekta ambasade u Španiji uložiti 3,4 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Plan je da se tokom ove i naredne godine izvrši rekonstrukcija, adaptacija i sanacija objekta u Madridu, a koji je BiH dobila u postupku sukcesije imovine bivše SFRJ.

U pitanju je zgrada smještena na veoma atraktivnoj lokaciji u centru grada. Ranije je postojala ideja da se ona proda i kupi manji prostor u skladu sa potrebama i skromnom misijom u ovoj zemlji koja broji tek nekoliko članova, ali se od toga odustalo.

Veći dio novca, odnosno tri miliona maraka je obezbjeđeno prodajom Ambasade i rezidencije ambasadora bivše SFRJ u Japanu i Njemačkoj, dok je 400.000 KM od ranije razervisano za ovu namjenu.

“S ciljem ekonomičnijeg i efikasnijeg učešća u provođenju prioritetnih zadataka vanjske politike, a u skladu sa trajnim opredjeljenjem Bosne i Hercegovine da razvija i unapređuje bilateralnu saradnju sa susjednim zemljama i zemljama u regionu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je planiranim kapitalnim ulaganjima za period od 2020. do 2022. godine, predvidjelo rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje objekta”, navodi se u obrazloženju ministarstva na čijem je čelu Bisera Turković.

Da podsjetimo, ovo nije jedini objekat u koji BiH planira da potroši milione maraka.

Prošle godine smo otkrili kako ministarstvo inostranih poslova BiH planira da do kraja naredne godine u ruiniranu rezidenciju u Beču, u kojoj godinama niko ne boravi potroši 2,1 miliona KM umjesto da njenom prodajom profitira i kupi prikladniji i finansijski manje zahtjevan prostor.

Objekat nekadašnje rezidencije ambasadora bivše SFRJ, smješten je u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga na adresi Heuberggasse 10, a podjelom između bivših jugoslovenskih republika pripao BiH. Međutim, Ambasada BiH je na drugoj lokaciji jer je ovaj objekat u ruševnom stanju i boravak u njemu bez ozbiljne sanacije ne bi bio bezbjedan.

(Capital)

Danas objavljeno

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

M.

Patrijarh Porfirije: Biću prisutan na Baniji ne samo molitvom nego i fizički

M.

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

M.

Ostavite komentar