25. Marta 2021.

BiH: Vakcina nema ni za vakcinaciju 2% stanovnika

Big Portal

Sve su namjenjene za vakcinaciju prioritetnih grupa: zdravstvenih radnika, gerijatrijsku populaciju i zaposlene u staračkim domovima. Sve COVAX-ove vakcine takođe moraju proći kontrolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine .

”Agencija kontroliše svaku seriju uvezene vakcine. Nalaz kojim se potvrđuje ispravnost/deklarisani kvalitet ispitivanog uzorka je uslov da vakcina bude primjenjena u procesu imunizacije stanovništva”, rečeno je za N1 iz Agencije.

I to je sve trenutno na tlu Bosne i Hercegovine za imunizaciju stanovništva! Ne treba zaboraviti, za imunizaciju jedne osobe, potrebne su dvije doze.

S obzirom da je trenutno 101,800 doza u ovoj zemlji, moguće je vakcinisati 50 hiljada 900 ljudi. Ili oko 1,5 posto u državi sa 3,5 miliona stanovnika.

Evropski i svjetski standardi za imunizaciju stanovništva u jednoj državi su vakcinacija od 50% do 70% stanovništva. No i sa dozama u najavi, poklonima neće biti bitno drugačije.

BiH, dalje, očekuje obećane ‘poklone’ : 4.800 doza iz Slovenije, 30.000 doza iz Turske i 50.000 doza koje su najavili iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, kao kinesku donaciju.

Pomaka neće biti dok država ne kupi vlastitim novcem vakcine dostatne bar za 50 posto stanovnika. No, tri mjeseca su prošla od silnih obećanja o vakcinaciji.

Povećanje novozaraženih i umrlih, te novi ubojitiji britanski soj donosi strah i definitivno odnosi nadu jer država u ovom trenutku drži i dalje otvorene granice i dozvoljava ulazak svakome bez osnovnog PCR testa.

Ljudi masovno odlaze na vakcinaciju u Srbiju, gdje je otvoren ‘štand’ za strane državljane. Pvu dozu AstraZeneca vakcine dobićete samo uz pokaz pasoša. Revakcinacija je za tri mjeseca.

Nakon propalog posla isporuke obećanih 500.000 doza u Federaciji BiH, ponovo je formirana Ad hoc grupa. Veledrogerija Medimpex odustala je od ugovorene nabavke od 500.000 doza Sputnika V jer nisu mogli dobiti traženu garanciju proizvođača iz Rusije. I tu smo izgubili vrijeme.

Krajinagrupa je jedina koja je u procesu registracije za uvoz vakcine Sputnik V u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. N1 je dobio i zvaničan komentar iz Krajinagrupe, kada će registracija biti završena, po kojoj bi se bez potešjkoća u BiH mogle uvoziti vakcine.

„Nemamo informacije o tome u kojoj je fazi postupak registracije lijeka – vakcine Sputnik V, a po zahtjevu koji je podnijelo privredno društvo Krajinagroup d.o.o. Banja Luka. S obzirom da je dostavljena dokumentacija jako obimna i procedura koja podrazumijeva registraciju lijeka složena, rano je iznositi projekcije o datumu okončanja postupka”, rekao je za N1 Dejan Lukajić, iz Krajinagrupe d.o.o. Banjaluka.

Lukajić je demantovao sve informacije da je Krajinagroup odustao od učešća u postupku nabavke vakcina za potrebe Federalnog instituta za javno zdravstvo, te da će konačnu ponudu sa tačnim rokovima isporuke dostaviti Ad-hoc timu Vlade Federacije BiH nakon što zaprimi pismenu potvrdu mogućih termina isporuke od proizvođača.

Takođe napominje da zahtjev za registraciju lijeka ni na koji način neće ugroziti realizaciju postupka nabavke vakcina za Federaciju BiH.

Za to vrijeme države Bosne i Hercegovine na mapi vakcinacije koju vodi Johns Hopkins Univerzitet – nema. Ne postoji niti jedan podatak o tome koliko je doza naručeno, koliko je doza primijenjeno, koliko imamo ukupno vakcinisanog stanovništva.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare