14. Decembra 2019.

BiH u rangu sa Afrikom po broju oboljelih od morbila

Big Portal

Zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene institucije u BiH pripremaju se na novi talas zbog predstojeće sezone gripa i virusa, kada se i poveća broj oboljelih od morbila. U prošloj godini na području BiH registrovano je više od 1.400 oboljelih, prenio je portal Klix.

U Federaciji, ali i nekim dijelovima Republike Srpske, bila je proglašena i epidemija morbila. Samo na području FBiH do sada je zabilježen 1.331 slučaj oboljelih od malih boginja, a dva su smrtna slučaja.

Među oboljelim od morbila, 64 posto slučajeva bile su osobe mlađe od 10 godina. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su da je, s obzirom na vakcinalni status, 99 odsto oboljelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Slučajevi malih boginja registrovani su u svim kantonima Federacije BiH, a najviše u Kantonu Sarajevo (65 odsto) i Srednjobosanskom kantonu (22 posto).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 5. novembra ove godine u 187 zemalja članica prijavljeno je više od 413.000 oboljelih.
Najgora situacija je u Kongu gdje je zabilježeno više od 250.000 sumnjivih slučajeva i više od 5.000 smrtnih slučajeva povezanih s morbilama. Novi slučajevi se bilježe i u drugim afričkim zemljama iz sedmice u sedmicu.

Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih našla “rame uz rame” s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike u kojima je zabilježeno 50 slučajeva na milion stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve države da osiguraju visok stepen vakcinacije protiv morbila, da ponude vakcinaciju osobama koje nemaju dokaz o imunizaciji, jačaju epidemiološki nadzor za slučajeve temperature s osipom kako bi spriječili epidemiju, osiguraju da se svi uzorci krvi osoba za koje se sumnja da su zaražene analiziraju u roku od pet dana.

SZO je takođe pozvala da sve države budu spremne za brzi odgovor na uvezene slučajeve morbila kako bi spriječili širenje, prepoznaju komplikacije na vrijeme i ponude adekvatan tretman kako bi spriječili smrtne slučajeve te da djeci sa ospicama u ishranu uvrste A vitamin kako bi smanjili komplikacije i smrtnost.

Naglašavaju i da je potrebno obezbijediti i to da medicinsko osoblje bude vakcinisano.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare